Stoltenberg kritizoval pokračujúci trend znižovania výdavkov na obranu

NETKY.SK • 4 Júl 2016, 15:54 • 2 min
Stoltenberg kritizoval pokračujúci trend znižovania výdavkov na obranu

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg kritizoval dnes niektoré z 28 členských krajín Severoatlantickej aliancie, že nezastavili trend znižovania výdavkov na obranu, čo protirečí ich záväzkom zo summitu aliancie vo Walese v roku 2014. Súčasne potvrdil, že k stretnutiu Rady NATO-Rusko dôjde až po varšavskom summite.

slovakia

left justify in out

Štyri dni pred naschádzajúcim summitom NATO vo Varšave Stoltenberg v bruselskom sídle aliancie vyzval členov tohto zoskupenia, aby sa viac snažili o zvrátenie klesajúceho trendu rozpočtových výdavkov na obranu. Konkrétne krajiny však nemenoval.

 

"Musíme obnoviť naše záväzky vynaložiť viac financií a lepšie na obranu," povedal šéf aliancie na tlačovej konferencii, ktorá bola venovaná nadchádzajúcemu summitu NATO.

 

Šéf aliancie opakovane pripomína, že spojenci by si mali plniť svoje záväzky z Walesu. Ich cieľom je zastavenie klesajúcej krivky štátnych výdavkov na armádu a postupné zvyšovanie rozpočtov na obranu, a to až do výšky dvoch percent hrubého domáceho produktu (HDP) do roku 2020.

 

V minulom roku európski spojenci a Kanada mierne navýšili celkové výdavky na obranu NATO, viaceré členské krajiny to však neurobili.

 

Tlačová agentúra Belga pripomenula, že svoje záväzky si neplní napríklad ani Belgicko, na ktorého území je sídlo aliancie. To zaznamenalo prepad výdavkov na obranu z vlaňajších 0,91 na tohtoročných 0,85 percent HDP.

 

Stoltenberg zároveň uviedol, že k zasadnutiu Rady NATO-Rusko by nemalo dôjsť pred summitom vo Varšave, ale až "krátko potom". Cieľom tohto stretnutia je zlepšiť transparentnosť vo vzájomnej komunikácii a snaha vyhnúť sa neželaným vojenským incidentom medzi oboma stranami.

 

"Rada NATO-Rusko môže zohrať dôležitú úlohu ako fórum pre dialóg" uviedol šéf NATO. Podľa neho je potrebné "zvýšiť predvídateľnosť" vo vojenských záležitostiach medzi oboma stranami.

 

Zdroje z prostredia aliancie už naznačili, že vhodným termínom pre zasadnutie Rady NATO-Rusko bude streda 13. júla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona