Stoltenberg je presvedčený, že Trump bude zaviazaný NATO a partnerstvu s Európou

NETKY.SK • 24 Január 2017, 16:20 • 2 min
Stoltenberg je presvedčený, že Trump bude zaviazaný NATO a partnerstvu s Európou

BRUSEL - Nový prezident USA Donald Trump bude "naplno zaviazaný" Severoatlantickej aliancii. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg to uviedol po dnešnom telefonáte s novým americkým ministrom obrany Jamesom Mattisom.

slovakia

left justify in out

"Som si absolútne istý, že americký prezident a nová americká administratíva budú naplno zaviazané aliancii, transatlantickému partnerstvu a významu poskytovania bezpečnostných záruk," vyhlásil Stoltenberg po rozhovore s Mattisom. Ten v pondelok uistil Stoltenberga, že Spojené štáty budú naďalej podporovať NATO, aj napriek predošlým vyhláseniam Trumpa o "zastaranosti" aliancie a jeho požiadavkám, aby okrem USA aj ostatných 27 členských krajín platilo svoj "spravodlivý podiel" na financovaní NATO a zabezpečovaní celosvetovej bezpečnosti.

 

Stoltenberg aj pri tejto príležitosti zdôraznil, že jeho presvedčenie je založené na tom, že čo je v záujme Európy, je aj v záujme Spojených štátov a "silné NATO je samozrejme dobré pre Európu, ale je tiež dobré pre USA".

 

S odkazom na Trumpove požiadavky o dôraznejšom financovaní aliancie zo strany ostatných spojencov Stoltenberg povedal, že s týmto názorom "plne súhlasí", lebo "spravodlivejšie rozdelenie finančnej záťaže" je nevyhnutné a európski spojenci budú musieť investovať viac do svojej obrany.

 

John Mattis sa prvýkrát stretne so svojimi rezortnými partnermi z členských štátov NATO 15.-16. februára v Bruseli na prvom tohoročnom zasadnutí ministrov obrany NATO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies