Stoltenberg: Európa je najspoľahlivejším partnerom USA

NETKY.SK • 18 November 2016, 13:36 • 2 min
Stoltenberg: Európa je najspoľahlivejším partnerom USA

BRUSEL – Dve svetové vojny a studená vojna nás naučili, že v bezpečnosti sa Európa spolieha na USA a Spojené štáty americké zas majú záujem, aby bola Európa stabilná a bezpečná. Na konferencii mimovládnej organizácie Nemecký Marshallov fond Spojených štátov amerických (GMF) v Bruseli to dnes povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Prepis jeho prejavu NATO zverejnilo na svojej webovej stránke.

slovakia

left justify in out

"USA naďalej preukazujú, že im záleží na bezpečnosti Európy. Vyšlú do nej novú brigádu a poskytnú vybavenie, zásoby a podporu budúcim posilám, ak to bude potrebné," uvádza sa v Stoltebergovom prejave.

 

"Od vzniku NATO v roku 1949 USA nemali spoľahlivejšieho partnera ako Európu. Európa je najlepším priateľom Ameriky," konštatuje Stoltenberg. Pripomenul, že NATO aktivovalo článok 5 o kolektívnej obrane jediný raz, a to v prospech USA – po teroristických útokoch v roku 2001.

 

Okrem vojenskej spolupráce v boji proti tzv. Islamskému štátu Stoltenberg poznamenal, že Európu a USA spájajú aj obchodné vzťahy. "Silnejšia, bezpečnejšia a prosperujúcejšia Európa znamená silnejšie, bezpečnejšie a prosperujúcejšie USA," píše sa v prejave.

 

Stoltenberg považuje za nevyhnutné, aby Európa v období nových hrozieb väčšmi dbala na svoju bezpečnosť a obranu a utužilo sa transatlantické partnerstvo. "Rusko, porušovanie medzinárodného práva, dianie v severnej Afrike a na Blízkom východe, migračná kríza, medzinárodný terorizmus, hybridná vojna a kybernetické útoky – to sú aktuálne hrozby, ktoré si vyžadujú jednotu a riešenie," zhrnul generálny tajomník NATO.

 

Európsku obranu podľa neho treba posilňovať troma spôsobmi. Vynakladať na obranu viac peňazí a efektívnejším spôsobom; namiesto súperenia sa dopĺňať s ostatnými organizáciami, napríklad s EÚ; užšie spolupracovať so spojencami, ktorí nie sú členmi EÚ.

 

V utorok sa Stoltenberg zúčastnil na zasadnutí únijných ministrov obrany, ktoré viedla vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová. Hovorili o spoločnej deklarácii NATO a EÚ, ktorá bola prijatá počas júlového summitu Severoatlantickej aliancie vo Varšave. Prerokovali aj konkrétne návrhy na spoluprácu oboch organizácii, o ktorých by mali členské štáty rozhodnúť v decembri.

 

Mogheriniová po rokovaniach označila odhodlanie EÚ posilniť transatlantické väzby vrátane vzťahu EÚ-NATO za "absolútnu prioritu". Poďakovala NATO za spustenie operácie Sea Guardian v Stredozemnom mori, ktorú považuje za skvelý príklad spolupráce EÚ a Severoatlantickej aliancie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona