Stoltenberg chce v NATO viac žien

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 17:21 • 2 min
Stoltenberg chce v NATO viac žien

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval dnes členské krajiny vojenskej aliancie, aby naberali viac žien do ozbrojených síl a funkcií v oblasti bezpečnostnej a obrannej politiky.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pri príležitosti Medzinárodného dňa žien Stoltenberg zdôraznil, že "ak chceme pre našu alianciu najlepších ľudí, musíme zabezpečiť, aby (v nej) ženy mali významnejšiu úlohu. Nemôžeme robiť nábor iba z 50 percent populácie."

 

Hoci 40 percent pracovníkov NATO tvoria ženy, Stoltenberg nie je, ako povedal, spokojný s počtom žien zastúpených vo vedení aliancie a výkonných funkciách.

 

"NATO už nie je (výlučným) svetom mužov," pokračoval upozorňujúc na dosiahnutý pokrok v tejto oblasti. V súčasnosti tvoria ženy bezprecedentnú štvrtinu ministrov obrany aliancie, zdôraznil. Dokazuje to, že "zmena je možná aj v organizáciách, v ktorých tradične dominovali muži, ako sú NATO či ozbrojené sily všeobecne".

 

Zastúpenie žien v ozbrojených silách členských krajín NATO je najvyššie v histórii aliancie, napriek tomu dosiahlo iba 10,8 percenta (v roku 2015). Počet žien zastúpených v operáciách NATO je ešte nižší - 6,4 percenta.

 

Stoltenberg hovoril o potrebe rozbiť "začarovaný kruh", keď niektoré ženy veria, že armáda nie je nič pre ne, a niektorí muži sú zasa presvedčení, že ženy nie sú pre vstup do armády dostatočne kvalifikované.

 

Nórsko, odkiaľ Stoltenberg pochádza, povolilo v roku 1985 ako prvá z členských krajín NATO slúžiť ženám na ponorkách a podieľať sa na ďalších bojových funkciách.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies