Stoltenberg bude rešpektovať referendum o vstupe Ukrajiny do NATO

NETKY.SK • 29 November 2014, 17:09 • 2 min
Stoltenberg bude rešpektovať referendum o vstupe Ukrajiny do NATO

MOSKVA - Severoatlantická aliancia zohľadní referendum, v ktorom budú občania Ukrajiny hlasovať o vstupe do NATO.

slovakia

left justify in out

"Ak Ukrajina prijme takéto rozhodnutie a bude chcieť vstúpiť do NATO, budem jej rozhodnutie rešpektovať," povedal v rozhovore pre ruskú rozhlasovú stanicu Echo Moskvy generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
      

Ukrajinský prezident Petro Porošenko chce referendum vypísať hneď ako jeho krajina splní potrebné kritériá.
      

Rusko tieto plány prozápadnej vlády v Kyjeve ostro kritizuje, pretože v rozšírení NATO do východnej Európy vidí hrozbu pre svoju bezpečnosť. Ruský veľvyslanec pri NATO Alexander Gruško vyzval alianciu, aby uznala neutrálny štatút Ukrajiny, ktorý je zakotvený v jej ústave. V tejto súvislosti varoval, že politický dialóg medzi Ruskom a NATO je de facto zmrazený.
      

Podľa Stoltenberga musia zostať komunikačné kanály s Moskvou otvorené. "Nechceme konfrontáciu s Ruskom nepotrebujeme novú studenú vojnu," vyhlásil generálny tajomník NATO. Rusko to však musí chcieť tiež, dodal.
      

Stoltenberg zopakoval obvinenia aliancie, že ruskí vojaci aktívne pôsobia na východnej Ukrajine na strane separatistov, čo dokazujú poznatky tajných služieb. Kremeľ tieto tvrdenia odmieta.
      

Ukrajinská vláda 29. augusta predložila do parlamentu návrh na zmenu doterajšieho neutrálneho štatútu krajiny s cieľom začať sa uchádzať o vstup do NATO.
      

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier sa pred týždňom v rozhovore pre nemecký magazín Der Spiegel vyjadril proti členstvu Ukrajiny v NATO, pripustil však partnerské vzťahy Kyjeva a aliancie. Steinmeier dokonca povedal, že nemá ani zmysel špekulovať o členstve Ukrajiny v Európskej únii, lebo hospodársky a politicky modernizovať túto krajinu je práca "na niekoľko pokolení".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona