Stojíme pred výzvou záchrany a obnovy verejnoprávnych médií

NETKY.SK • 1 Október 2010, 11:46 • 2 min
Stojíme pred výzvou záchrany a obnovy verejnoprávnych médií

Stojíme pred výzvou záchrany a obnovy verejnoprávnych médií - Kultúra Ministerstvo kultúry a cestovného ruchu (MKCR) SR stojí pred výzvou záchrany a obnovy verejnoprávnych médií, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú v kríze. Na dnešnom medzinárodnom seminári

slovakia

left justify in out

img

Ministerstvo kultúry a cestovného ruchu (MKCR) SR stojí pred výzvou záchrany a obnovy verejnoprávnych médií, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú v kríze. Na dnešnom medzinárodnom seminári o súčasných problémoch a návrhoch efektívneho fungovania verejnoprávnych médií na Slovensku to povedal šéf rezortu Daniel Krajcer.
      Najväčší problém verejnoprávnych inštitúcií nevidí minister v definícii verejnoprávnosti, ale v politickom a záujmovom zasahovaní do vysielania najmä Slovenskej televízie (STV), a tiež v "katastrofálnom stave financií" opäť predovšetkým v STV. Stav v Slovenskom rozhlase (SRo) je podľa Krajcera iný.
      "Manažment SRo dokáže hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom, STV do konca roku 2010 vygeneruje stratu možno až do výšky 17 miliónov eur a dlh STV je niekoľkonásobne vyšší, a to už považujem za alarmujúca situáciu," vysvetlil.
      Práve preto chce MKCR SR prísť podľa neho s koncepčným riešením, ktoré predpokladá jasné definovanie financovania a na druhej strane reálne určenie rozsahu vysielania médií verejnej služby. "Cesta účelových dotácií nie je riešením," myslí si Krajcer, podľa ktorého práve tie vytvárajú neprimeraný a nekorektný politický tlak na manažmenty verejnoprávnych médií.
      "Naša snaha je urobiť poriadok minimálne v modeli financovania," zdôraznil. Upozornil tiež na to, že pokiaľ nie je nastavený reálny, spravodlivý model financovania, tak sa bude stále hovoriť o nedostatku peňazí pre verejnoprávne médiá.
      "Nevyhnutným predpokladom pre prežitie verejnoprávnych médií je, aby sme zabezpečili špecifické, právne, technické, finančné a organizačné podmienky, potrebné pre naplnenie verejnej služby v novom technickom a spoločensko-kultúrnom prostredí," vyhlásil Krajcer. Myslí si, že tu by mohlo byť pre tieto médiá inšpiráciou preskúmanie fungovania v iných organizáciách, napríklad aj v spoločnostiach súkromného sektora.
      "Niektoré modely poukazujú na to, že aby sa mohlo stať riadenie efektívnejším, mali by sme sa vzdať starých prístupov v prospech tvorivosti, flexibility, rozmanitých druhov moderného manažmentu a transparentného a participačného mechanizmu rozhodovania," zdôvodnil.
      Pripomenul tiež zásadné otázky pripravovanej reformy. Sú nimi podľa neho výška príspevku zo štátneho rozpočtu, návrh na zmenu organizácie a činnosti rád a prehodnotenie zákonom stanovených hlavných úloh a rozsahu vysielania verejnoprávnych médií. Dodal, že pri riešení otázok postavenia a funkcií verejnoprávnych médií bude musieť rezort zohľadniť to, čo považuje v súčasnosti za osobitné a čo komerčný sektor nemôže zabezpečiť. Zdôraznil, že rezort kultúry neplánuje privatizáciu verejnoprávnych inštitúcií.
      Pokiaľ ide o redefinovanie verejnoprávneho vysielania a zrušenie úhrad ako jedného z hlavných príjmov verejnoprávnych vysielateľov a ich nahradenie príspevkom zo štátneho rozpočtu, bude podľa Krajcera potrebné zrušiť zákon upravujúci platenie, vyberanie a vymáhanie úhrady za verejnú službu. A tiež novelizácie zákonov o STV a SRo, zákona o energetike, ale aj zákona o vysielaní a retransmisii.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies