Stojíme na vašej strane, odkázal Scholz Ukrajincom

NETKY.SK • 30 Máj 2022, 07:05 • 2 min
Stojíme na vašej strane, odkázal Scholz Ukrajincom

BERLÍN – Nemecký kancelár Olaf Scholz v nedeľnom videoprejave, ktorý odznel počas dobročinného hudobného podujatia na podporu Ukrajiny, vyjadril znova solidaritu Berlína s Ukrajinou, ktorá sa už viac než tri mesiace bráni proti ruskej vojenskej ofenzíve. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry DPA.

slovakia

left justify in out

„Stojíme na vašej strane,“ vyhlásil Scholz vo videoposolstve, ktoré bolo súčasťou programu hudobnej šou pri Brandenburskej bráne v Berlíne s názvom  Save Ukraine - #StopWar  (Zachráňte Ukrajinu - zastavte vojnu). Zúčastnili sa na nej mnohí ukrajinskí umelci, pričom avizované bolo aj vystúpenie tohtoročného víťaza Eurovízie, skupiny Kalush Orchestra.

 

 

„Naše srdcia a mysle sú s vami, dnes rovnako ako každý deň, odkedy Rusko napadlo vašu krajinu,“ zdôraznil šéf nemeckej vlády. Dodal, že ako „európske sestry a (európski) bratia stojíme jednotne za Ukrajinou, slobodou, právnym štátom a dôstojnosťou“.

 

img

 

„Na Ukrajinu posielame zbrane a prelomili sme tak dlhoročnú nemeckú tradíciu, že nedodávame žiadne zbrane do vojnových oblastí,“ povedal Scholz. V Nemecku našlo podľa jeho slov útočisko už takmer 800 000 Ukrajincov a Ukrajiniek.

 

„Prijímame ich s otvoreným náručím,“ uviedol. Scholz, ktorý svoj prejav predniesol v angličtine, poukázal na to, že Nemecko spolu so svojimi spojencami a partnermi naďalej poskytuje Ukrajine finančnú podporu s cieľom predísť kolapsu ekonomiky. Pracuje sa tiež na plánoch na obnovu Ukrajiny, podotkol. „Pretože táto vojna sa skončí,“ povedal.

 

Nedeľňajšiu hudobnú šou, ktorej súčasťou boli aj videoposolstvá viacerých svetových politikov a známych osobností, odvysielali viaceré ukrajinské televízne stanice. Išlo v poradí už o druhé takéto podujatie s verejnou zbierkou, ktorého cieľom je vyzbierať peniaze na medicínske vybavenie pre zdravotnícke zariadenia na Ukrajine pomáhajúce zraneným počas vojny. Toto podujatie prebieha v rámci globálnej iniciatívy United24.

 

Možno vás zaujme: Satelitné zábery ukazujú ruskú loď s obilím údajne ukradnutým na Ukrajine



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies