Stojací muž - symbol odporu proti Erdoganovi

NETKY.SK • 19 Jún 2013, 15:39 • 2 min
Stojací muž - symbol odporu proti Erdoganovi

ISTANBUL - Turecká poriadková polícia v noci z utorka na stredu opäť zasahovala proti skupinám protivládnych demonštrantov, ktorí vyšli do ulíc viacerých miest, situácia v Istanbule, odkiaľ sa masové protesty začiatkom júna rozšírili do celej krajiny, však bola tentoraz pokojná.

slovakia

left justify in out

Mnohí odporcovia konzervatívnej vlády premiéra Recepa Tayyipa Erdogana si po predošlých zásahoch zvolili nový druh protestu a namiesto hlučných zhromaždení vyjadrujú svoj odpor mlčky nehybným státím na verejných priestranstvách. Desiatky takzvaných "stojacich mužov" bolo možné v stredu na poludnie vidieť aj na istanbulskom námestí Taksim, ktoré bolo v uplynulých týždňoch ohniskom vzbury proti Erdoganovi. Po tom, ako polícia cez víkend vyhnala tisíce aktivistov z priľahlého parku, sa však na námestie vrátil bežný ruch, zatiaľ čo samotný park zostáva uzavretý.

Erdogan počas utorňajšieho vystúpenia pred členmi vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) vyjadril presvedčenie, že krízu v krajine sa podarilo zažehnať, čo považuje za "víťazstvo demokracie". Z Ankary a Eskişehiru v strednej časti Turecka však podľa miestnych médií hlásili policajné zásahy proti demonštrantom aj počas uplynulej noci. Pokojný protest postojačky začal jeden z istanbulských choreografov a potom, ako sa k nemu pridali ďalší ľudia, sa rýchlo rozšíril aj do ďalších miest. Počet Erdoganových odporcov, ktorí vyšli do ulíc, je však oproti predošlým dňom výrazne nižší.

Protivládne protesty v Turecku sa začali 31. mája v Istanbule, kde polícia tvrdo zakročila proti aktivistom snažiacim sa zabrániť likvidácii parku na námestí Taksim. Opozícia obviňuje vládu z presadzovania nedemokratických reforiem smerujúcich k islamizácii spoločnosti. Násilné strety medzi políciou a demonštrantami si podľa oficiálnych zdrojov vyžiadali životy štyroch ľudí a vyše 7500 zranených. Kritici pritom poukazujú na neprimerané použitie sily, pričom podľa zverejnených čísiel poriadkové sily vypálili až 130-tisíc nábojov so slzotvorným plynom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona