Stodoly pri obci Nižné Ružbachy vidieť aj vo filme Doktor Živago

NETKY.SK • 20 Júl 2013, 16:37 • 2 min
Stodoly pri obci Nižné Ružbachy vidieť aj vo filme Doktor Živago

NIŽNÉ RUŽBACHY - Posledné staré veľké stodoly na ľavom brehu rieky Poprad sú spomienkou na roky, kedy sa ľudia v tomto kraji živili predovšetkým poľnohospodárstvom.

slovakia

left justify in out

Staré drevené stodoly na brehu rieky Poprad pri obci Nižné Ružbachy, okres Stará Ľubovňa, zaujali talianskych a anglických producentov, ktorí sa tu na jar 2002 rozhodli natočiť jednu zo scén filmu Doktor Živago. 

Nakrúcanie scény lákalo k rieke denne desiatky dedinčanov, pre ktorých to bola veľká atrakcia. Záznam o tom sa nachádza aj v obecnej kronike. Jej písanie po svojom dedovi prevzal Cyril Slabý, ktorý prečítal pre TASR časť zápisu.

"Dej tejto scény sa odohrával v roku 1921, producenti tu vytvorili atmosféru zhorenej ruskej dediny. Na určitý čas bola odstavená železničná trať, pretože producenti sem potrebovali doviezť parnú lokomotívu, ktorá bola potom použitá pri natáčaní filmu," povedal Slabý. 

Podľa jeho slov sú v kronike zapísané mená profesionálnych hercov, ktorí vo filme účinkovali, ale v komparze si vraj zahrali aj obyvatelia obce Lendak.

Posledné staré veľké stodoly na ľavom brehu rieky Poprad sú spomienkou na roky, kedy sa ľudia v tomto kraji živili predovšetkým poľnohospodárstvom. Starí ľudia hovoria, že pred viac ako sto rokmi sa ešte na lúkach v okolí páslo takmer tisíc kusov hovädzieho dobytka a stovky oviec. 

"Moja stodola má určite viac ako 300 rokov, je postavená iba z dreva. Priamo tam sa mlátilo obilie a potom sa tam aj uskladňovalo. Ľudia sem dávali všetko: slamu, seno, krmivo pre dobytok. Cez vojnu tu Nemci ustajnili okolo 100 koní," priblížil majiteľ jednej zo stodôl Michal Dlubáč.

Dnes hospodárske budovy dožívajú, napriek tomu, že niektorí ľudia, ktorí majú pasienky alebo poľnohospodárske stroje, ich stále využívajú.

Dlubáč tvrdí, že investovať do ich rozsiahlejších opráv už nemá zmysel. Oplatilo by sa to vraj len vtedy, ak by ich chcel niekto využiť na iné účely. Objekty sa totiž nachádzajú na pomerne lukratívnej ploche, na rovnej lúke v blízkosti rieky, kam vraj radi prichádzajú aj rybári, aby tu ulovili hlavátku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies