Sto dní pred Riom má Slovensko 37 miesteniek

NETKY.SK • 26 Apríl 2016, 13:15 • 2 min
Sto dní pred Riom má Slovensko 37 miesteniek

BRATISLAVA - Do začiatku najväčšieho športového sviatku roka Hier XXXI. olympiády v Riu de Janeiro zostane v stredu 27. apríla presne sto dní.

slovakia

left justify in out

Brazília usporiada olympijské hry ako prvá juhoamerická krajina v dejinách, štafetu prevzala po "trojolympijskom" Londýne. Pre samostatné Slovensko to bude dvanásta účasť pod bielou vlajkou s piatimi farebnými kruhmi, z toho šiesta na letnej verzii OH.


Slovensko má zatiaľ istých 37 miesteniek v 9 odvetviach: 14 atlétov, 3 plavci, 5 vodných slalomárov, 5 rýchlostní kanoisti, 5 športoví strelci, 2 akvabely, 1 cestný cyklista, 1 športová gymnastka a 1 vzpierač. Prakticky istými miestenkami disponujú aj traja tenisti, triatlonista a horský cyklista, ale plnenie kvalifikačných kritérií v týchto odvetiach ešte nie je definitívne uzavreté. S určitosťou sa však dá povedať, že v Riu bude chýbať zástupca Slovenska v kolektívnom športe.


Šance prebojovať sa na OH majú ešte ďalší plavci aj atléti, reprezentanti v plážovom volejbale, boxe, džude, zápasení, šerme, veslovaní, stolnom tenise, lukostreľbe i v bedmintone, úplne mimo hry ešte nie sú ani ďalší športovci v rýchlostnej kanoistike, tenise a v horskej cyklistike. V niektorých prípadoch však ide už len o teóriu.


Nomináciu výpravy schváli 50. valné zhromaždenie Slovenského olympijského výboru (SOV) 8. júla. Olympionici zložia sľub do rúk prezidenta Andreja Kisku 23. júla. Nasledujúci deň odletia do Brazílie prví športovci.


Počet olympionikov zo SR má v ostatných cykloch klesajúcu tendenciu a tento trend sa zrejme zachová. V Atlante 1996 súťažilo 71 Slovákov, v Sydney 2000 rekordných 108, v Aténach 2004 už len 64, v Pekingu 2008 zasa o niečo menej 57 a v Londýne bola zatiaľ najmenšia výprava so 47 športovcami v 11 odvetviach.


Agentúra SITA prináša prehľad plnenia kvalifikačných podmienok pre účasť na olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro s akcentom na slovenských športovcov.

ATLETIKA (14)
V tomto kalendárnom roku pribudol k dovtedajšej trinástke už len jeden slovenský atlét. Limit v chôdzi na 20 km jasne splnil na pretekoch v Poděbradoch Anton Kučmín. V chôdzi na 50 km potvrdili v nominačných pretekoch v Dudinciach svoje miestenky Dušan Majdán a Martin Tišťan. Zoznam 14 limitárov je nasledovný - Iveta Putalová (400 m), Lucia
Hrivnák Klocová (800 m), Katarína Berešová (maratón), Dana Velďáková (trojskok), Martina Hrašnová (kladivo), Mária Gáliková, Mária Czaková (obe 20 km chôdza), Jozef Repčík (800 m), Matúš Bubeník (výška), Marcel Lomnický (kladivo), Anton Kučmín (20 km chôdza), Matej Tóth (20 a 50 km chôdza), Martin Tišťan, Dušan Majdán (obaja 50 km chôdza). Hoci nemá zatiaľ limit, oštepár Patrik Žeňúch je v kvalifikačnom renkingu tak vysoko, že by sa do požadovaného počtu štartujúcich v danej disciplíne na OH v Riu zmestil. Tesne "pod čiarou" je diaľkarka Dana Velďáková. Do širšieho okruhu adeptov na účasť patria ešte prekážkar na 400 m Martin Kučera, výškar Lukáš Beer, kladivári Nikola Lomnická, Veronika Kaňuchová, Libor Charfreitag, o limity sa ešte pokúsia aj maratónci (Vitko, Urban, Csiba) a maratónkyne (Čorbová, Jánošíková). Limity na OH 2016 sa môžu plniť od 1. mája 2015 do 11. júla 2016, pričom v behoch na 10 000 m, maratóne, viacbojoch a chôdzi platia už časy dosiahnuté od 1. januára 2015. IAAF 12. júla 2016 zverejní zoznam kvalifikovaných v každej disciplíne, a ak bude limitárov menej, bude sa dopĺňať počet štartujúcich na počet stanovaný na danú disciplínu podľa tabuliek. Definitívna uzávierka prihlášok je 18. júla 2016. V disciplíne môžu štartovať maximálne traja atléti z jednej krajiny.

RÝCHLOSTNÁ KANOISTIKA (5)
Slovensko si na vlaňajších majstrovstvách sveta v Miláne vyjazdilo 5 miesteniek, a to v disciplínach K4 1000 m, K2 1000 m a K1 1000 m muži. Miestenky sú na disciplínu, nie na meno, ale je takmer isté, že na OH 2016 by mali reprezentovať tí, ktorí miesta vyjazdili, či Peter Gelle v K1 a kvarteto Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka v K4 1000 m. Vlček a Tarr si vyjazdili účasť na OH aj v disciplíne K2 1000 m, ale miesta navyše pre Slovensko nevygenerovali, keďže sú súčasťou postupujúcej lode K4. Slovenskí rýchlostní kanoisti sa ešte môžu uchádzať o ďalšie miestenky do Ria na májovej kvalifikácii v nemeckom Duisburgu (18. - 19. 5.) Podľa športového riaditeľa SZRK Filipa Petrlu je reálne, že dve až tri miesta si ešte slovenskí reprezentanti vyjazdia. Ide najmä o disciplíny K2 500 m ženy (Ivana Kmeťová - Martina Kohlová), K1 200 m ženy (Kmeťová, Kohlová), C1 1000 m muži (Matej Rusnák) a C1 200 m (Ľubomír Hagara). Európska kvalifikácia rýchlostných kanoistov sa definitívne uzavrie pretekmi v Duisburgu 19. mája 2016.

STREĽBA (5)
Slovenskí strelci nazbierali dovedna päť miesteniek, čo je už konečné číslo, keďže v roku 2016 už nikto ďalší nepribudol. Poslednú šancu nevyužili Slováci na februárovom európskom šampionáte v streľbe zo vzduchových zbraní v maďarskom Györi. Na MS 2014 sa do Ria de Janeiro kvalifikovali Erik Varga v trape, Danka Barteková v skeete a pištoliar Juraj Tužinský. Na EH 2015 si účasť vybojoval ďalší pištoliar Pavol Kopp a na ME 2015 pribudla aj trapistka Zuzana Rehák Štefečeková, ktorá sa však pre materské povinnosti zriekla štartu na OH 2016 a jej miestenka pripadla ďalšiemu trapistovi Mariánovi Kovačócymu.

VODNÝ SLALOM (5)
Na septembrových majstrovstvách sveta v Londýne si Slovensko vyjazdilo 5 miesteniek vo všetkých štyroch olympijských disciplínach, čiže K1 muži aj ženy, C1 muži a C2 muži. Je teda isté, že do Ria pôjde 5 slovenských vodných slalomárov, keďže v lodi C2 sedia dvaja kanoisti. Istotu účasti stále má iba kanoista Matej Beňuš, ktorý zdolal v internej kvalifikácii svojich rivalov Michala Martikána a Alexandra Slafkovského. Kompletný menoslov Slovákov pre Rio de Janeiro bude známy 15. mája 2016 po skončení majstrovstiev Európy v Liptovskom Mikuláši. Pôjde o posledné kvalifikačné podujatie na OH aj v celoeurópskom kontexte. Veľmi blízko k účasti majú kajakárka Jana Dukátová a deblkanoisti Ladislav a Peter Škantárovci.

PLÁVANIE (3)
Stále traja Slováci majú istotu štartu na základe splnených A-limitov, ktoré vypísala Medzinárodná plavecká federácia (FINA). Ide o Richarda Nagya, Tomáša Klobučníka a Katarínu Listopadovú. Štartovať môžu len v splnených disciplínach. Kvalifikačné obdobie odštartovalo 1. marca 2015 a potrvá do 3. júla 2016, plavci môžu plniť hranice na podujatiach pod hlavičkou FINA. Každá krajina môže vyslať na OH 2016 maximálne 26 mužov a rovnaký počet žien. Slovensko malo naposledy v Londýne 2012 päť plavcov. V Riu bude súťažiť limitovaný počet 900 pretekárov.

CESTNÁ CYKLISTIKA (1)
Slovensko má vyjazdenú jednu miestenku pre cyklistické preteky mužov s hromadným štartom (144 účastníkov). Zaslúžil sa o to Peter Sagan účinkovaním v minuloročnom elitnom seriáli WorldTour, kde skončil celkovo na 17. mieste. Zatiaľ nie je isté, kto bude reprezentovať Slovensko na OH v Riu. Úradujúci majster sveta Peter Sagan si vzhľadom na náročný profil trate s viacerými kopcami necháva zadné dvierka, dokonca sa pokúša vyjazdiť miesto navyše v súťaži horských cyklistov, kde by teoreticky mohol tiež štartovať. Aj Peter Velits sa nedávno vyjadril, že vzhľadom na slabšiu formu by rád prenechal miesto na OH niekomu mladšiemu. Do úvahy tak prichádzajú pretekári z kontinentálnych tímov s vrchárskymi dispozícii Marek Čanecký či Patrik Tybor. Konkrétne meno účastníka pretekov s hromadným štartom na OH 2016 bude známe približne mesiac pred začiatkom hier. V časovke Slovensko nemalo nárok na zisk olympijskej miestenky.

SYNCHRONIZOVANÉ PLÁVANIE (2)
Miestenky pre Slovensko v súťaži párov vybojovali počas marcovej kvalifikácie priamo v Riu Jana Labáthová a Nada Daabousová. Na OH 2016 sa očakáva štart dovedna 104 akvabel v dvoch medailových disciplínach - súťažiach párov (24 dvojíc) a tímov (8 družstiev).

VZPIERANIE (1)
Slovensko síce nezískalo miestenku na OH 2016 v celosvetovej kvalifikácii na MS 2014 a 2015, ale nedávno uspelo na majstrovstvách Európy v nórskom Förde. Družstvo mužov skončilo v hodnotení krajín, ktoré ešte nemali miestenku, na 7. mieste. Poslednom, ktoré znamenalo jedno miesto do Ria. Kto zo Slovákov bude na olympiáde dvíhať, nie je jasné. VV SZV neurčil vopred žiadne kritériá pre jej udelenie. Podpredseda SZV Štefan Korpa sa pre denník Šport vyjadril, že do Ria pôjde určite momentálne najlepší. Do úvahy pripadá zrejme len šestica, ktorá miestenku vybojovala (Michal Palkovič do 56 kg, Pavol Svrček do 77 kg, Karol Samko do 85 kg, Radoslav Tatarčík a Lukáš Kožienka do 105 kg, Ondrej Kružel nad 105 kg) a dvojica zranených opôr Richard Tkáč, Matej Kováč, ktorá na ME chýbala. V Riu sa celkovo predstaví 260 vzpieračov, z toho 156 mužov a 104 žien.

ŠPORTOVÁ GYMNASTIKA (1)
Slovensko bude mať aj v tomto športe zástupcu na OH 2016 v Brazílii. Miestenku si vybojovala Barbora Mokošová, ktorá uspela na aprílových predolympijských hrách v Riu de Janeiro a v auguste zažije debut pod piatimi kruhmi. Devätnásťročná členka Slávie UK Bratislava zdolala dostatočný počet súperiek na to, aby si zabezpečila postup na olympijské hry. Pred desiatimi dňami jej na to stačila vo viacboji 43. priečka a výsledný súčet 52,532 bodu zo štyroch disciplín. Medzi ženami malo Slovensko v športovej gymnastike na OH zastúpenie zatiaľ vždy v ére samostatnosti, táto postupnosť a kontinuita zostala naďalej zachovaná. Účasť v Riu de Janeiro 2016 si mohli zo SR zabezpečiť len dvaja gymnasti (kvóta 1 muž + 1 žena), napokon sa tak stalo len pri nežnejšom pohlaví. Na rozdiel od Mokošovej sa z vlaňajších októbrových majstrovstiev sveta v škótskom Glasgowe (bola to prvá možnosť dostať sa na OH 2016, pozn.) ani jeden z dvojice nominovaných mužov Slavomír Michňák - Samuel Piasecký neprebojoval na aprílové predolympijské hry v Riu (16. - 18. apríla), ktoré boli druhou a poslednou možnosťou kvalifikovať sa na augustové OH do Brazílie. V Riu de Janeiro bude štartovať dovedna 196 pretekárov (98 mužov a 98 žien): v súťaži družstiev sa predstaví 12 krajín (každá s piatimi zástupcami, t. j. spolu 60 gymnastov), do spomenutého počtu 98 v mužskej i ženskej kategórii pribudli jednotlivci z krajín, ktoré nefigurujú v olympijskom menoslove súťaže družstiev.

HORSKÁ CYKLISTIKA (0)
Slovensko má veľkú šancu na zisk miestenky v mužskej kategórii, v Riu by sa dokonca mohli predstaviť až dvaja Slováci. V olympijskom rebríčku UCI totiž Slovensko figuruje priebežne na 14. mieste, rozhodujúci bude rebríček k 25. máju 2016. Miestenky do Ria si zabezpečia krajiny do 24. miesta v spomenutom hodnotení. Dovedna osem miest získalo osem krajín na majstrovstvách Afriky (Maurícius, JAR), Ázie (Japonsko, Čína), Oceánie (Austrália, Nový Zéland) a Panamerických hrách (Brazília, Kolumbia). Medzi ženami patrí Slovensku v olympijskom rebríčku 29. pozícia, na zisk aspoň jednej miestenky je potrebné skončiť najhoršie na 17. priečke. Dovedna štyri miesta získali štyri krajiny na majstrovstvách Afriky (JAR), Ázie (Čína), Oceánie (Austrália) a Panamerických hrách (Mexiko). Istotu minimálne jednej miestenky má aj domáca Brazília. V súťaži mužov v cross country sa predstaví 50 mužov a 30 žien.

TENIS (0)
Vo dvojhre majú zo SR na základe už nazbieraných rebríčkových bodov z relevantného obdobia de facto definitívnu istotu štartu Martin Kližan, Karolína Schmiedlová a Dominika Cibulková, oficiálne potvrdenie sa však udeje až po uzávierke, ktorá bude podľa hodnotenia k 6. júnu po parížskom antukovom grandslamovom turnaji Roland Garros (22. mája - 5. júna). Značne dobre je na tom Magdaléna Rybáriková, lenže momentálne pauzuje pre problémy so zápästím nedominantnej ľavej ruky a nedávno sama v rozhovore pre SITA vyslovila pochybnosť, či v zostávajúcom čase bude schopná hrať a zbierať chýbajúce body. Počas zostávajúcich necelých dvoch mesiacov by výsledkovo museli extrémne zabrať Kristína Kučová, Jana Čepelová a Daniela Hantuchová (dve zo šiestich prominentiek slovenského tenisu by však aj tak dostali "Čierneho Petra"), resp. Lukáš Lacko, Andrej Martin, Jozef Kovalík a Norbert Gombos - ten sa zotavuje po operácii pravého kolena. Vo dvojhre bude hrať 56 najlepších mužov a žien podľa postavenia vo svetovom rebríčku ATP, resp. WTA k uvedenému dátumu, a to pri splnení kritérií na počet vystúpení v tímových súťažiach (Davisov pohár, Pohár federácie) v olympijskom cykle. Okrem toho si zahrá po 6 držiteľov miestenky od ITF a po 2 aktéri s pozvánkou od tripartitnej komisie, teda dovedna po 64 aktérov. Z každej krajiny však môžu v singli štartovať iba 4 muži a 4 ženy (a spolu 6+6 aj so štvorhrou). Vzhľadom na predchádzajúce skúsenosti bude takto znížená "čiara" približne okolo 70. - 75. renkingovej priečky. Vo štvorhre mužov i žien sa predstaví po 32 párov a v miešanej štvorhre 16 dvojíc a prednosť majú účastníci dvojhry (s výnimkou členov Top 10 hodnotenia vo štvorhre pri uzávierke), čo enormne redukuje šancu slovenského deblového špecialistu Igora Zelenaya.

TRIATLON (0)
Kvalifikačný proces na OH ešte nie je ukončený, ale Richard Varga už je takmer istým účastníkom v Riu de Janeiro. V olympijskom rebríčku, resp. nasimulovanej štartovnej listine mu k 24. aprílu 2016 patrila 24. priečka s 3790,51 bodu, pričom v Riu de Janeiro sa predstaví v mužskej kategórii 55 športovcov. Je nemožné, aby Varga z tejto elitnej skupiny vypadol. O body v kvalifikácii na OH sa však bojuje dva roky od 15. mája 2014 až do 15. mája 2016, preto nie je možné ešte Vargu uvádzať ako istého účastníka OH. Poslednými pretekmi, kde sa ešte bude rozhodovať o olympijských miestenkách, bude podujatie Svetovej série v japonskej Jokohame 15. 5. 2016. Okrem R. Vargu žiadny ďalší slovenský reprezentant či reprezentantka v triatlone nemajú šancu dostať sa na OH 2016. Chýba im dostatočná výkonnosť a tým aj body do rebríčka olympijskej kvalifikácie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona