BRATISLAVA - Patríte medzi tých, ktorých strasie už len pri pomyslení na chilli papriku, alebo si neviete bez nej vaše jedlo ani predstaviť? Či už je to tak alebo tak zaujímavosti o týchto malých štiplavých diablikoch by vás mohli zaujímať.
Ide o malé svetlejšie papričky so silnou vôňou. Tieto feferónky sú ostré odrody spravidla vytrvalých koreninových paprík, ktorých je celá škála. Za svoju pálivú chuť vďačia látke kapsaicín, ktorá sa dobre rozpúšťa v tukoch, takže pre zahnanie akútneho pocitu pálenia v ústach najlepšie pomôže pohárik mlieka.
Kto nemá v obľube mlieko, môže si ústa vypláchnuť pohárom silnej pálenky, pretože kapsaicín je rozpustný aj v alkohole.
Mimo ďalších látok obsahuje vitamíny C a karotén B. Podporujú chuť k jedlu, ale vo väčšom množstve dráždia pohlavné a močové ústrojenstvo. V primeraných dávkach pôsobí na žalúdok lepšie ako korenie. Má priaznivý účinok na zažívanie. Čili je považované tiež za afrodiziakum.
Jedny z najpálivejších papričiek majú svoj pôvod na indickom subkontinente. Tamojšie čili sa honosí príznačným názvom Bhut Jolokia, teda "čili démon" a používa sa ako donucovací prostriedok miestnej polície a vojenských zložiek, kde sa používa ako náplň dymových granátov. Podľa nepotvrdených zvestí vraj došlo k úmrtiu chlapca, ktorý "démona" omylom prehltol.
V spojitosti s Bhut Jolokia je vo svete známe meno Anandita Dutta Tamula . Ide o Indku , ktorej sa podaril vskutku " diabolský " kúsok. V roku 2009 dokázala zjesť naraz 51 kusov týchto papričiek počas majstrovstiev sveta v jedení chilli.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies