Štiplavé zaujímavosti

NETKY.SK • 24 Apríl 2016, 14:40 • 2 min
Štiplavé zaujímavosti

BRATISLAVA - Patríte medzi tých, ktorých strasie už len pri pomyslení na chilli papriku, alebo si neviete bez nej vaše jedlo ani predstaviť? Či už je to tak alebo tak zaujímavosti o týchto malých štiplavých diablikoch by vás mohli zaujímať.

slovakia

left justify in out

Ide o malé svetlejšie papričky so silnou vôňou. Tieto feferónky sú ostré odrody spravidla vytrvalých koreninových paprík, ktorých je celá škála. Za svoju pálivú chuť vďačia látke kapsaicín, ktorá sa dobre rozpúšťa v tukoch, takže pre zahnanie akútneho pocitu pálenia v ústach najlepšie pomôže pohárik mlieka.

 

Kto nemá v obľube mlieko, môže si ústa vypláchnuť pohárom silnej pálenky, pretože kapsaicín je rozpustný aj v alkohole.

 

Mimo ďalších látok obsahuje vitamíny C a karotén B. Podporujú chuť k jedlu, ale vo väčšom množstve dráždia pohlavné a močové ústrojenstvo. V primeraných dávkach pôsobí na žalúdok lepšie ako korenie. Má priaznivý účinok na zažívanie. Čili je považované tiež za afrodiziakum.

 

Jedny z najpálivejších papričiek majú svoj pôvod na indickom subkontinente. Tamojšie čili sa honosí príznačným názvom Bhut Jolokia, teda "čili démon" a používa sa ako donucovací prostriedok miestnej polície a vojenských zložiek, kde sa používa ako náplň dymových granátov. Podľa nepotvrdených zvestí vraj došlo k úmrtiu chlapca, ktorý "démona" omylom prehltol.

 

V spojitosti s Bhut Jolokia je vo svete známe meno Anandita Dutta Tamula . Ide o Indku , ktorej sa podaril vskutku " diabolský " kúsok. V roku 2009 dokázala zjesť naraz 51 kusov týchto papričiek počas majstrovstiev sveta v jedení chilli.

 


 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies