Štipendium na vysokoškolské štúdiu získalo 70 krajanov

NETKY.SK • 10 August 2013, 15:10 • 2 min
Štipendium na vysokoškolské štúdiu získalo 70 krajanov

BRATISLAVA - Najväčší záujem mali zahraniční Slováci o štúdium na Univerzite Komenského v Bratislave

slovakia

left justify in out

Spolu 70 zahraničných Slovákov z Chorvátska, Kirgizska, Maďarska, Poľska, Rumunska, Srbska a Ukrajiny získalo štipendium slovenskej vlády na vysokoškolské štúdium na niektorej z vysokých škôl na Slovensku. Na prvom a druhom stupni ich bude študovať spolu 63, siedmi krajania získali podporu na doktorandské štúdium, informuje hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

Najpočetnejšie zastúpenie má medzi študentmi, ktorí získali štipendium, Srbsko so 41 zahraničnými Slovákmi, nasleduje Rumunsko s 10, Chorvátsko so šiestimi, Maďarsko s piatimi a Ukrajina so štyrmi študentmi. Z Kirgizska a Poľska budú u nás študovať z každej krajiny dvaja študenti. Najväčší záujem mali zahraniční Slováci o štúdium na Univerzite Komenského v Bratislave, potom na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre a Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. 

V rámci pomoci rozvojovým krajinám na akademický rok 2013/14 bolo udelených 48 štipendií vlády SR. Na Slovensko by tak mali prísť študovať vysokoškoláci z 29 krajín celého sveta, vrátane Južného Sudánu, Mongolska či Albánska. 

Odoslať elektronickú žiadosť o štipendium pre akademický rok 2013/2014 prostredníctvom portálu www.vladnestipendia.sk bolo potrebné do 30. mája 2013. Zoznam štipendistov je zverejnený na stránke rezortu školstva. Celkovo v tomto roku na podporu zahraničných študentov vyčlenili v rozpočte ministerstva školstva takmer dva milióny eur. V akademickom roku 2012/2013 študovalo na verejných vysokých školách na Slovensku 178 štipendistov z rozvojových krajín a 274 študentov z radov krajanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies