Štipendijný program Divé maky oslavuje 10 rokov, podporil vyše 480 rómskych detí

NETKY.SK • 6 August 2015, 12:43 • 2 min
Štipendijný program Divé maky oslavuje 10 rokov, podporil vyše 480 rómskych detí

BRATISLAVA - Desať rokov oslavuje štipendijný program Divé maky, ktorý od roku 2006 podporil viac ako 480 rómskych detí a mládeže, aby mohli študovať a rozvíjať svoj talent.

slovakia

left justify in out

"Vyše 500.000 eur darovali individuálni darcovia týmto deťom, 80 detí sme podporili v štúdiu na stredných školách a aktuálne 11 detí študuje už na vysokých školách, to predstihlo absolútne všetky naše očakávania," povedala na dnešnom stretnutí s médiami pre TASR Barbora Kohútiková, správkyňa občianskeho združenia Divé maky.

 

Oslava výročia bude súčasťou festivalu autentickej rómskej hudby, tanca a zábavy - Bašavel v tržnici. Podujatie s podtitulom Poklady z osady sa uskutoční 16. augusta od 12.00 do 22.00 h v bratislavskej Starej tržnici. Tá ožije nielen hudbou, tancom, výtvarným umením a divadlom, ale aj vôňou jedál rómskej kuchyne.

 

Na festival zavíta česká kapela Terne Čhave, ktorá vyniká vášnivým spojením folku a world music. "Produkujú akoby rómsky rokenrol, sú veľmi živí, svoj štýl nazvali rom'n'roll. Majú nový album, ktorý na Slovensku odprezentujú premiérovo. Naozaj vedia urobiť zábavu, ľudia sa majú na čo tešiť," priblížila headlinera tohtoročného bašavelu Barbora Kohútiková.

 

Temperamentnú hudbu, ale aj humor predvedú Sendrejovci v spojení s kapelou Para. Deti z Divých makov ukážu svoj talent v dvojhodinovom galaprograme. Ich vystúpenia v spolupráci so speváčkou Agatou Siemaszko, perkusionistom Eddym Portellom a tanečnou skupinou Credance pripravuje umelecká vedúca galaprogramu Barbora Botošová.

 

Sprievodný program ponúkne divadelné predstavenie, ktoré talentované "maky" naštudovali s režisérkou Naďou Uherovou. Kulinárski nadšenci sa môžu tešiť na kuchársku šou Zdenky Mahajovej či školu varenia rómskych jedál. Priaznivcov filmu čakajú projekcie titulov Zvonky šťastia, Cigarety a pesničky a Cigáni idú do volieb. Diela rómskych spisovateľov priblíži Literárny klub.

 

Tvoriví návštevníci festivalu si prídu na svoje v rámci výtvarného, bábkarského a handmade workshopu, na ktorom si môžu vyrobiť vlastnú ozdobu. Zábavu sľubuje aj Cirkus-Kus workshop, na ktorom si záujemcovia môžu vyskúšať chodúle, povrazolezectvo a žonglovanie. Festival tiež ponúkne možnosť naučiť sa rómske tance s Lacom Cmorejom. Pripravený je tiež detský kútik a prebaľovacie pulty.

 

Medzinárodný multižánrový festival vznikol v roku 2009. Poskytuje priestor pre vystúpenia známych i menej známych rómskych umelcov a predstavuje talentované rómske deti zapojené v štipendijnom programe Divé maky. Výťažok zo vstupného pomáha vytvárať novú vzdelanú rómsku generáciu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies