Sting po odporúčaní Amnesty International zrušil koncert v Astane

NETKY.SK • 4 Júl 2011, 10:06 • 2 min
Sting po odporúčaní Amnesty International zrušil koncert v Astane

Sting po odporúčaní Amnesty International zrušil koncert v Astane

slovakia

left justify in out

img

Britský spevák Sting zrušil svoj dnešný koncert v kazašskom hlavnom meste Astana, ktorý do svojho svetového turné Symphonicity prekvapujúco zaradil len v máji.
      Urobil tak na odporúčanie organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI), podľa ktorej by bol koncert vyjadrením súhlasu s vládou tamojšieho autoritatívneho prezidenta Nursultana Nazarbajeva a poprel by všetko, čo symbolizoval svojou podporou AI a boja za ľudské práva za ostatných 40 rokov, informoval na svojej stránke britský denník The Telegraph.
      AI upozornila speváka na štrajk niekoľko tisíc zamestnancov ropnej spoločnosti UzenMunaiGas, protestujúcich od 26. mája proti zníženiu platov a uväzneniu svojho právnika na základe falošných obvinení.    Spoločnosť označila štrajk za nelegálny a jej hovorca minulý týždeň oznámil, že asi 250 zamestnancov dostalo výpovede za porušenie zmluvných podmienok.
      Po tom, čo Sting nečakane pridal do svojho termínového kalendára koncert v Astane, ozvali sa hlasy obviňujúce ho z pokrytectva v súvislosti s jeho vystúpením na módnej prehliadke v Uzbekistane v roku 2009. Uzbekistan je považovaný za jednu z najviac represívnych krajín bývalého Sovietskeho zväzu.
      Sting tentoraz nazval zaobchádzanie s pracovníkmi v Kazachstane za "neprijateľné". "Hladovka, uväznení robotníci a desiatky tisíc štrajkujúcich predstavujú hranicu, ktorú nemám v úmysle prekročiť," uviedol 59-ročný umelec vo vyhlásení na svojej stránke. Kazašskí robotníci a ich rodiny potrebujú podľa Stinga "našu podporu a pozornosť zahraničných médií".
      Stingovo rozhodnutie sklame aj množstvo fanúšikov, najmä keď niektoré lístky stále v prepočte až 442 eur.
      V minulom roku prišiel Nazarbajevovi k jeho 70. narodeninám (6. júla) zaspievať nevidiaci taliansky operný spevák Andrea Bocelli. Kazašský prezident sa na jeho vystúpenie pozeral z vyvýšeného stupienka.
      V rámci turné Symphonicity vystúpil Sting 29. júna v Bratislave.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies