Stíhaných košických prokurátorov navrhujú zbaviť funkcie

NETKY.SK • 7 Júl 2014, 09:16 • 2 min
Stíhaných košických prokurátorov navrhujú zbaviť funkcie

KOŠICE – Dvaja košickí prokurátori, ktorých polícia obvinila, že nečinnosťou zmarili vyšetrovanie 24 trestných vecí, čelia aj disciplinárnemu stíhaniu. Informuje o tom dnešný regionálny denník Korzár.

slovakia

left justify in out

Návrhy na disciplinárne konanie dal ešte začiatkom roka ich vtedajší šéf Okresnej prokuratúry Košice II Róbert Šotík, ktorý neskôr požiadal o uvoľnenie z funkcie. „Ako disciplinárne opatrenie pri oboch prokurátoroch navrhuje okresný prokurátor v disciplinárnom návrhu pozbavenie výkonu funkcie prokurátora,“ povedal hovorca krajskej prokuratúry v Košiciach Milan Filičko. Skutky, ktoré sú Kamilovi L. a Csabovi T. kladené v disciplinárnom konaní za vinu, spočívajú v rôznych nedostatkoch pri vybavovaní trestných vecí. Ide najmä o nečinnosť alebo prieťahy.

 

Akým osobám mohli prokurátori neplnením si povinností pomôcť, ako aj iné okolnosti disciplinárne komisie zriadené pri generálnej prokuratúre odmietajú uviesť. Generálna prokuratúra sa odvoláva na právo na ochranu osobnosti a dobého mena, ktoré podľa nej platí aj pre výkon profesie prokurátora, ako aj na zásadu prezumpcie neviny. 

 

Obaja košickí prokurátori majú pozastavený výkon funkcie. Ako uvádza Korzár, v prípade Kamila L. Národná kriminálna agentúra už vyšetrovanie ukončila a navrhla podať na súd obžalobu. Prokurátor generálnej prokuratúry po preštudovaní spisu rozhodne o ďalšom postupe. 

 

Druhý košický prokurátor Csaba T. podľa vedenia prokuratúry vykonáva náhradnú prácu. Jedno disciplinárne konanie sa už proti nemu vedie od roku 2012. Disciplinárna komisia ho uznala vinným a rozhodla o preložení na inú prokuratúru. Prokurátor sa však odvolal, preto o treste musí rozhodnúť súd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona