Stíhačky NATO zasahovali v Estónsku: Ruské lietadlá tu narušili vzdušný priestor

NETKY.SK • 2 August 2017, 07:00 • 2 min
Stíhačky NATO zasahovali v Estónsku: Ruské lietadlá tu narušili vzdušný priestor

BRUSEL - Španielske a fínske stíhačky boli dnes nútené zasahovať po tom, ako sa do blízkosti vzdušného priestoru Estónska dostali tri ruské lietadlá.

slovakia

left justify in out

Podľa Severoatlantickej aliancie išlo o dve ruské stíhačky MiG-31 a jedno transportné lietadlo typu Antonov AN-26.

 

Dve španielske stíhačky F-18, zúčastňujúce na misii NATO, ktorej cieľom je strážiť vzdušný priestor Estónska, Lotyšska a Litvy, vzlietli z leteckej základne Amari v Estónsku. Pripojili sa k nim dve fínske lietadlá.

 

Fínsko nie je členom NATO, v poslednom období však s alianciou úzko spolupracuje. Niekoľko hodín pred zverejnením vyhlásenia aliancie fínske úrady oznámili, že v ranných hodinách dve španielske stíhačky F-18 Super Hornet krátkodobo narušili vzdušný priestor Fínska, keď prelietavali popri južných hraniciach tejto krajiny.

 

Počet misií NATO na "zachytenie" ruských lietadiel v blízkosti vzdušného priestoru pobaltských krajín v uplynulých rokoch vzrástol, najmä po vypuknutí krízy na východe Ukrajiny a po vystupňovaní napätia medzi alianciou a Ruskom.

 

Estónsko, Litva a Lotyšsko nemajú vlastné nadzvukové bojové lietadlá a ako členovia NATO využívajú na monitorovanie a obranu svojho vzdušného priestoru rotačnú hliadkovaciu misiu ostatných spojencov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona