Štiavnický Amplión je prvý slovenský kabaretný festival

NETKY.SK • 29 September 2016, 13:57 • 2 min
Štiavnický Amplión je prvý slovenský kabaretný festival

BANSKÁ BYSTRICA - V piatok 30. septembra odštartuje v Banskej Štiavnici prvý festival kabaretných divadiel a pouličného umenia na Slovensku pod názvom Amplión - Nový kabaret & pouličné umenie.

slovakia

left justify in out

„Nová akcia vznikla z potreby podpory slobodného vyjadrovania a zároveň spoločenskej zodpovednosti za našu krajinu. Chceme obohatiť Banskú Štiavnicu duchom sviežeho a neopozeraného umenia a formou zážitkovej interakcie umelcov a divákov inšpirovať k zdravému kritickému mysleniu a rozvoju občianskej spoločnosti,“ uviedol pre agentúru SITA jeden zo zakladateľov podujatia Ján Fakla.

 

V historickom meste sa zídu kabaretní a pouliční umelci z piatich štátov Európy. „Najhlasnejším ťahákom prvého ročníka je legendárny program Večer Milana Markoviča po dvadsiatich rokoch s klaviristom a skladateľom Petrom Breinerom. Obľúbená talkshow politického kabaretu, ktorú doteraz nikto v žiadnej televízii neoživil, zaznie v sobotu 1. októbra špeciálne iba v Banskej Štiavnici,“ upozornil Fakla.


Trojdňový víkendový program tvoria najmä tri české kabaretné divadlá – Divadlo Bolka Polívky, BodyVoiceBand a Cabaret Calembour z Prahy a dve poľské a maďarské pouličné zoskupenia. Kremnické divadlo v podzemí bude mať v piatok 30. októbra v klube Rubigall premiéru novej hry Koza a kladivo. V autorskom kabarete o stave našej mysle na tému sebectvo versus solidarita účinkuje okrem mladých absolventov VŠMU aj bývalá finalistka československej Superstar Tereza Mandzáková.

 

„Štiavnický Hontmartre rozozvučia dve energické kapely a dva šansónové koncerty. Prešovské národné divadlo zarezonuje autorskou komédiou pre mladých o veľkých ideáloch v malom meste Good place to die. Na starom zámku divákov očarí pouličný headliner festivalu – nevídaná hudobno-divadelná púť z Francúzska Vtáčí muž a jeho Chimera orchestra,“ doplnil hlavný program Fakla.


Na festivale Amplión odznejú aj prednášky Slovenskej debatnej asociácie, autorské čítania i rozprávky a putovné kvízy pre deti aj dospelých. Banskoštiavnické Kultúrne centrum zažije v sobotu večer pravú kabaretnú tančiareň v sprievode slovenského orchestra Fats jazz band. Podujatie bude mať aj svoju súťažnú časť. Najzvučnejší program z kategórie male-divy získa cenu Punc amplion argentum za výnimočne atraktívne a zážitkové predstavenie.

 

Od piatku 30. septembra do nedele 2. októbra bude na desiatich scénach po celom meste až 40 programov, z toho takmer polovica je zadarmo. Nový festival podporil Fond na podporu umenia, Stredoeurópska nadácia a Visegrádsky fond. Mesto Banská Štiavnica a Slovenské banské múzeum poskytli svoje interiéry a exteriéry.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies