Stewardi a letušky ČSA chystajú štrajk

NETKY.SK • 24 Október 2014, 13:46 • 2 min
Stewardi a letušky ČSA chystajú štrajk

PRAHA - Letušky a stewardi českej leteckej spoločnosti ČSA ohlásili štrajk. Ten by sa mal uskutočniť budúci týždeň vo štvrtok. Letušky a stewardi týmto spôsobom protestujú proti plánovanému prepúšťaniu, ktoré je súčasťou reštrukturalizačného plánu.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v piatok predsedníčka podnikovej odborovej organizácie posádok lietadiel Petra Posová. Vedenie spoločnosti ČSA sa obrátilo na súd a dúfa, že súd vydá predbežné opatrenie, ktorým štrajk zakáže. Do plánovaného štvrtkového štrajku sa však bude ďalej rokovať. "Rozhovory pokračujú," potvrdila Posová.

 

Podľa Radiožurnálu Českého rozhlasu odborári majú tri požiadavky, ktoré by znamenali záchranu 40 pracovných miest. "Predsedníctvo nás informovalo, že nie je ochotné ich akceptovať, takže situácia pre nás je v tejto chvíli jednoznačná, pripravujeme štrajk,“ povedala Posová. 

 

Prepúšťanie súvisí s požiadavkami spoločnosti Korean Air, ktorá je menšinovým vlastníkom spoločnosti ČSA. Spoločnosť Korean Air je ochotná poskytnúť firme ČSA finančnú injekciu, ale za to žiada reštrukturalizáciu ČSA. To znamená znižovanie počtu zamestnancov a znižovanie miezd. S tým počíta aj štátna firma Český aeroholding, ktorá vlastní takmer 54 % akcií ČSA. 

 

ČSA v súčasnosti zamestnáva 230 pilotov, takmer 270 pracovníkov v administratíve a takmer 400 letušiek a stewardov. V rámci úsporných opatrení chce spoločnosť prepustiť 77 pilotov, 66 administratívnych pracovníkov a viac než 170 stewardov a letušiek, informoval ďalej český Radiožurnál. Posová nechcela odhadovať, koľko pracovníkov sa do štrajku zapojí. Podľa názoru odborov štrajk bude mať vplyv na letovú prevádzku. Vedenie ČSA si to nemyslí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona