Stévia má podľa odborníkov 300-krát vyššiu sladivosť ako biely cukor

NETKY.SK • 27 Január 2016, 09:05 • 2 min
Stévia má podľa odborníkov 300-krát vyššiu sladivosť ako biely cukor

BRATISLAVA - Najzdravšie sladidlo s nulovým glykemickým indexom je podľa odborníkov stévia. Obsahuje tiež veľa vitamínov a minerálnych látok. Možno ju použiť na osladenie horúcich i studených nápojov či pri varení a pečení.

slovakia

left justify in out

"Jej sušené lístky sú sladšie než čerstvé. Asi pol kila lístkov nahradí 100 kilogramov cukru," povedal prednosta III. Internej kliniky LFUK a UNB na bratislavských Kramároch Viliam Mojto. Dá sa kúpiť vo forme prášku, listov, sirupu, kvapiek či toboliek.

 

Obyčajný biely cukor podľa neho v malom množstve neškodí, no telu nie je prínosný. Vo veľkom spôsobuje obezitu, zvyšuje krvný tlak, kazí zuby a oslabuje kosti. Ten, kto nechce sladiť bielym cukrom, môže podľa Mojta zvoliť aj javorový alebo obilný sirup (špaldový, jablkový, ryžový či datľový).

 

Stévia zlepšuje podľa lekára krvný tlak, trávenie, má antibakteriálne účinky, znižuje cholesterol či bráni tvorbe žalúdočných vredov. "Zvyšuje imunitu, podporuje spánok, pomáha pri chrípke a nachladnutí, viaže voľné radikály či zmierňuje pocit hladu," informoval Mojto. Stévia má asi 300-krát vyššiu sladivosť ako biely cukor. Ide o drobný krík rastúci v Južnej Amerike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies