Steven Spielberg bude mať v nedeľu 70 rokov

NETKY.SK • 17 December 2016, 13:04 • 2 min
Steven Spielberg bude mať v nedeľu 70 rokov

CINCINNATI/BRATISLAVA - Jeden z najpopulárnejších amerických režisérov, producentov a scenáristov, Steven Spielberg bude mať v nedeľu 18. decembra 70 rokov.

slovakia

left justify in out

Je autorom mnohých úspešných a uznávaných filmov, pričom veľké množstvo z nich získalo prestížne filmové ocenenia v podobe Oscarov (filmové ocenenie, ktoré udeľuje americká Akadémia filmových umení a vied). Verejnosťou je oceňovaný film o najrozsiahlejšej vojenskej operácii druhej svetovej vojny, o vylodení spojencov vo Francúzsku. Snímka Saving private Ryan (Zachráňte vojaka Ryana, 1998) je majstrovskou a veľmi zasvätenou rekonštrukciou "Dňa D", ale predovšetkým oslavou solidarity a ľudskosti v tých najkritickejších podmienkach. Sfilmovaný príbeh o záchrancovi židovských detí počas druhej svetovej vojny s názvom Schindler's list (Schindlerov zoznam, 1993) odporúčalo slovenské ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu v roku 2011 žiakom základných a stredných škôl.

 

Steven Spielberg sa narodil 18. decembra 1946 v Cincinnati v štáte Ohio v Spojených štátoch amerických (USA). Pre prácu svojho otca sa musel v detstve často sťahovať, čo neprospievalo ani jeho výsledkom v škole, ani vzťahu jeho rodičov, ktorí sa napokon rozviedli. Jeho otec vlastnil 8 mm kameru, ktorú si Steven Spielberg čoskoro obľúbil. Svoj prvý film nakrútil ako 14-ročný a nazval ho Escape to Nowhere (Útek nikam, 1961). Ďalšia snímka Firelight (1964) bol o vedcoch skúmajúcich svetlo na oblohe. K tejto téme sa opäť vrátil vo filme Close Encounters of the Third Kind (Blízke stretnutia tretieho druhu, 1977). Jeho vynikajúcim dielom bola 22 minútová snímka Amblin' (1968), ktorú nakrútil ako 19-ročný. Ako 21-ročný pôsobil aj v televízii a podieľal sa na tvorbe televíznych seriálov.

 

Spielbergovým filmovým debutom bola dráma dvoch únoscov (manželov) a uneseného (policajta) The Sugarland express (Sugarlandský expes, 1974). Film Jaws (Čeľuste, 1975) odštartoval jeho kariéru pozoruhodného mladého filmára. Spielbergov E.T.: The Extra-Terrestrial (E.T. Mimozemšťan, 1982) rozplakal celý svet a stal sa v tom čase najnavštevovanejším filmom v histórii. Prekonal ho až ďalší filmárov úspech Jurassic Park (Jurský park, 1993).

Za Spielbergov hlboko osobný film sa považuje Empire of the Sun (Ríša slnka, 1987). Kasovým úspechom bol napriek rozporuplnému prijatiu kritikmi aj celovečerný film Hook (1991) o dospelom Petrovi Panovi.

 

Vo futuristickom a dramatickom filme Minority Report (2002) vdýchol život charizmatickému detektívovi, ktorý musí odhaliť pravdu o autoritatívnom systéme skôr, ako sa sám stane jeho obeťou. Snímka mala dať zároveň odpovede na otázky spojené s nezadržateľným technickým pokrokom a ďalším osudom ľudí. Životopisná dráma Catch Me If You Can (Chyť ma, ak to dokážeš) je z roku 2002.

 

Jeho ostatným filmom je Bridge of Spies (Most špiónov, 2015). Pre filmových nadšencov pripravuje aj ďalšie nové diela.

 

Steven Spielberg sa stal najvplyvnejším človekom filmového Hollywoodu. Je tiež jeden zo zakladateľov firmy DreamWorks.

 

Okrem iných ocenení sa teší aj z originálnej ceny vo forme zlatej pudingovej misy (Hasty Pudding Theatricals), ktorá sa udeľuje na Harvardovej univerzite v Cambridge od 50. rokov 20. storočia za trvalý a pôsobivý prínos vo svete zábavy. Dostal ju v roku 1983. Hviezdu na hollywoodskom chodníku slávy má od januára 2003.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies