Steve Jobs z Hoffenheimu vie, ako na Bayern. Mali sme aj šťastie, tvrdí

NETKY.SK • 10 September 2017, 13:02 • 2 min
Steve Jobs z Hoffenheimu vie, ako na Bayern. Mali sme aj šťastie, tvrdí

SINSHEIM - Odkedy Julian Nagelsmann minulý rok vo februári prijal ponuku trénovať futbalistov nemeckého klubu TSG 1899 Hoffenheim, jeho tím v najvyššej ligovej súťaži ani raz nepodľahol tamojšiemu šampiónovi Bayernu Mníchov.

slovakia

left justify in out

A nestalo sa tak ani v sobotňajšom stretnutí 3. kola I. bundesligy. Hoffenheim vo svojej Wirsol Rhein-Neckar-Arene triumfoval 2:0 a pripravil bavorskému súperovi premiérovú súťažnú prehru v sezóne 2017/2018. Nagelsmann tak pridal k jednej remíze druhú výhru nad týmto protivníkom.

"Tešíme sa, že sme zvíťazili. Boli sme horší vo všetkých štatistických ukazovateľoch - okrem gólov. Nezľakli sme sa však dominancie Bayernu v držaní lopty a ustrážili kanoniera Roberta Lewandowského. Mali sme aj šťastie. Pre úspech sme spravili veľa a dokázali sme, že náš tím má veľké srdce," skonštatoval podľa portálu soccerway.com 30-ročný Nagelsmann, ktorému už stihla prischnúť prezývka Steve Jobs z Hoffenheimu.

Nagelsmannova doterajšia životná cesta k profesii futbalového trénera je pomerne netradičná. Keď mal 20 rokov, neuspel na vysokej škole v skúške z manažmentu. Mal analyzovať, ako zachrániť firmu s piatimi tisíckami zamestnancov, ktorá sa dostala do finančných problémov. Prezentoval vtedy rôzne riešenia, ale v žiadnom z nich nenavrhol zníženie počtu zamestnancov o polovicu. "Nebol by som toho schopný, vyhodiť z práce trebárs 50-ročného živiteľa rodiny. Takto som zistil, že táto oblasť nie je pre mňa," spomína Nagelsmann, ktorý hodil štúdium cez palubu a rozhodol sa ešte raz to skúsiť s futbalom.

V mladosti chcel byť profesionálnym hráčom, ale po dosiahnutí dospelosti ho začali obťažovať zranenia. Musel sa rozhodnúť - buď dráha futbalistu alebo umelé koleno v štyridsiatke. V tom období si od vtedajšieho mládežníckeho trénera Augsburgu Thomasa Tuchela vypočul: "Máš ešte rok platný kontrakt, ale nie si schopný dodržať ho ako hráč. Môžeš ho rozviazať a zostať bez peňazí, alebo pre mňa môžeš analyzovať hru našich súperov." O päť rokov neskôr bol už Nagelsmann ako 25-ročný historicky najmladším asistentom trénera v I. bundeslige. Od vtedajšieho brankára Hoffenheimu Tima Wieseho dostal vtedy pre svoju pracovitosť a starostlivosť prezývku Mini-Mourinho.

Inšpiratívne "trénerské ucho" chcel pred časom získať na svoju stranu práve Bayern Mníchov, ktorému nejde podľa predstáv výchova mladých talentov. Bavorov zaujali jeho výsledky so staršími dorastencami Hoffenheimu, ktorí v ostatných rokoch patrili k najlepším v Nemecku a konkurenciu mali jedine v rovesníkoch zo Schalke 04 Gelsenkirchen. Web Süddeutsche Zeitung dokonca prognózuje, že je iba otázkou času, kedy sa Nagelsmann stane šéfom lavičky bavorského klubu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona