Steve Jobs otvára 17. MFF Bratislava, najočakávanejším filmom je Anomalisa

NETKY.SK • 12 November 2015, 11:08 • 2 min
Steve Jobs otvára 17. MFF Bratislava, najočakávanejším filmom je Anomalisa

BRATISLAVA - Životopisná dráma Steve Jobs s Michaelom Fassbenderom v hlavnej úlohe otvorí dnes Medzinárodný filmový festival Bratislava 2015. V poradí 17. ročník podujatia, ktorého hlavnou témou je rodina, ponúkne okrem stovky filmov aj diskusie s tvorcami.

slovakia

left justify in out

V sprievodných podujatiach figurujú nostalgické premietania z videokaziet, program pre najmladších priaznivcov filmu, ale aj koncerty a obľúbená Papučovú noc.

 

Otvárací titul Steve Jobs (2015) je portrét najväčšieho počítačového vizionára našej doby, ktorý na plátna kín preniesol britský režisér Danny Boyle. Okrem veľkej témy môže divákov zaujať i hereckými výkonmi. Popri M. Fassbenderovi, ktorý sa už teraz radí medzi favoritov na Oscara, presvedčia o svojich kvalitách výborní Jeff Daniels a Kate Winslet. Otvorenie festivalu o 19.00 h v kine Nostalgia je po prvý raz prístupné aj širokej verejnosti.

 

 

Program tvoria tradične tri súťažné sekcie venované hraným, dokumentárnym a krátkym filmom začínajúcich tvorcov. Slovensko v nich zastupujú dve snímky. "Film Play! nevznikol v slovenskej produkcii, ale je to dokument slovenského autora Andreja Kolenčíka, ktorý vytvoril v rámci workshopu v Srbsku," povedal pre TASR programový riaditeľ MFF Bratislava Pavel Smejkal k snímke zobrazujúcej osemročného Dušana, ktorý trávi svoj čas v spoločnosti dospelých gamblerov v kasíne. "Pohráva sa s kontrastom medzi detskými hrami a hrami dospelých. Je to úplne prvýkrát, čo je slovenský autor zastúpený v súťaži krátkych filmov."

 

S minoritnou koprodukčnou účasťou Slovenska vznikla dráma Rodinný film, pod ktorú sa podpísal mladý slovinský režisér Olmo Omerzu. Vo svojom druhom celovečernom filme, v ktorom účinkujú Martin Pechlát, Karel Roden, Jenovéfa Boková, Vanda Hybnerová, rozpráva príbeh s tajomstvom. Manželský pár odchádza na dovolenku na tropický ostrov a doma necháva pubertálneho syna a jeho staršiu sestru s dôverou, že odlúčenie zvládnu. Nejaký čas spoločne komunikujú prostredníctvom videohovorov, avšak v istom momente sa kontakt preruší a po rodičoch akoby sa zľahla zem. "Pod tlakom situácie sa vzťahy medzi deťmi a ich strýkom, ktorý sa objaví na scéne, aby sa o nich postaral, menia a prechádzajú dramatickým vývojom," dodal Pavel Smejkal.

 

Medzi najatraktívnejšie filmy 17. ročníka MFF Bratislava patrí podľa jeho programového riaditeľa snímka Anomalisa, víťaz Veľkej ceny poroty z benátskeho festivalu. "Vznikol zo spolupráce Charlieho Kaufmana, známeho scenáristu filmov V koži Johna Malkovicha alebo Večný svit nepoškvrnenej mysle, a režiséra, animátora Dukea Johnsona. Je to bizarná romantická komédia realizovaná formou stop-motion animácie," priblížil jeden z najočakávanejších filmov Pavel Smejkal.

 

Festival potrvá do 17. novembra. Projekcie sa konajú v troch sálach Kina Lumiére, v Kine Mladosť a v Kine Nostalgia. Novým priestorom špeciálnych premietaní a festivalových stretnutí je Gorila.sk Urban Space.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona