Sterling: SR je kľúčovým členom transatlantického Spoločenstva demokracií

NETKY.SK • 17 Júl 2018, 14:22 • 2 min
Sterling: SR je kľúčovým členom transatlantického Spoločenstva demokracií

NEW YORK - Vzájomný vzťah so Slovenskom možno opísať spojením "Priatelia, partneri a spojenci". Pre TASR to uviedol americký veľvyslanec na Slovensku Adam Sterling.

slovakia

left justify in out

"Vzájomné vzťahy sú výborné a spolupracujeme v mnohých politických, obranných, vzdelávacích, ekonomických a kultúrnych iniciatívach. Ako členský štát NATO a EÚ je Slovensko kľúčovým členom transatlantického Spoločenstva demokracií," konštatoval veľvyslanec.

 

Dôvodom úzkej spolupráce sú vzájomné hodnoty a dejiny. "Ľudia, ktorí zdieľajú hodnoty a históriu, slúžia ako silný základ nášho vzťahu. A práve vďaka budovaniu tohto základu sme schopní spolupracovať v politických, ekonomických a bezpečnostných záležitostiach, ktoré nás ovplyvňujú," uzavrel.

 

Spojené štáty nadviazali diplomatické vzťahy so Slovenskom v roku 1993. V rámci vzájomných hospodárskych vzťahov dovoz z USA na Slovensko zahŕňa zariadenia pre energetiku, zdravotnícke zariadenia a príslušenstvo, elektrické a elektronické strojné zariadenia a komponenty, automobilové diely a komponenty, chemické výrobky a plasty.

 

V dovoze zo Slovenska do USA dominujú športové úžitkové vozidlá značiek Volkswagen a Audi vyrábané na Slovensku. Informuje o tom veľvyslanectvo USA na Slovensku. Ďalej uvádza, že Spojené štáty majú so Slovenskom bilaterálnu investičnú dohodu. SR je účastníkom programu bezvízového styku, ktorý Slovákom umožňuje bezvízové cestovanie do USA na určité obchodné alebo turistické účely na dobu nepresahujúcu 90 dní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona