Stephen Roche favorizuje na Paríž-Roubaix aj Petra Sagana

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 10:59 • 2 min
Stephen Roche favorizuje na Paríž-Roubaix aj Petra Sagana

BRATISLAVA - Dvestopäťdesiattri a pol kilometra, z toho 52,7 km po dlažobných kockách severného Francúzska, v prachu, či daždi a často v nehostinnej krajine, ktorá ožíva len raz do roka vďaka cyklistom.

slovakia

left justify in out

To je stručná charakteristika pretekov Paríž - Roubaix, ktoré zdobia prívlastky ako Peklo severu či Kráľovná klasík. Kto na nich zvíťazí, stáva sa v cyklistike nesmrteľným. Peklo severu - to je viac defektov a zásahov mechanikov ako kdekoľvek inde, to je aj rekordných 27 sektorov kociek, tzv. pavé, pričom jedna z nich sa udeľuje od roku 1977 aj ako cena víťazovi. Peklo severu je aj dojazd na staručkom velodróme v Roubaix a tiež štart v Compiégne, 80 km severne od Paríža.


Paríž - Roubaix sa jazdí od roku 1896. Vtedy sa dvaja vlastníci textilnej manufaktúry z Roubaix Théodore Vienne a Maurice Perez rozhodli, že si postavia cyklistický velodróm a pri tej príležitosti uskutočnia preteky. Na začiatku sa jazdilo 280 km a takmer výlučne po kockách. V roku 1914 preteky stopla Prvá svetová vojna a po nej sa krajina v okolí Roubaix zmenila na nepoznanie. Zmizlo z nej rastlinstvo a zostali len čierne polia plné vývratov, popola a tiež krížov ako pamiatka na štvorročné ostreľovanie a zákopovú vojnu. A takouto krajinou často v nevľúdnom počasí prechádzali cyklisti po kamenných cestách.


"Odtiaľ pochádza aj zrejme najznámejšia prezývka týchto pretekov - L'Enfer du Nord čiže Peklo severu. Po II. svetovej vojne a ešte viac po roku 1967 sa trasa pretekov posunula viac na východ a postupne z nej ubúdalo nebezpečných mačacích hláv. Bol to dôsledok začiatkov živého televízneho vysielania. Organizátori dostali zhora príkaz, aby sa postarali o spevnenie podkladu na cestách. Na druhej strane, časť kociek bolo potrebné zachovať, aby preteky nestratili úplne punc svojej originality,“ napísal portál cyclingtips.com.au.


Najznámejšími a zároveň najnáročnejšími úsekmi s dlažobnými kockami sú na trase Paríž - Roubaix Trouée d´Arenberg a Le Carrefour de l´Arbre. Oba sú označené piatimi hviezdičkami, čiže najvyššou náročnosťou. Troueé d´Arenberg alebo aj Arenberský les sa nachádza na 158. km a meria 2400 m. Le Carrefour de l´Arbre príde na rad 17 km pred cieľom a má dĺžku 2100 m. Práve tam sa môže zrodiť rozhodujúci únik v boji o víťazstvo.


Len dvojici Tom Boonen - Fabian Cancellara sa za posledných desať rokov podarilo zvládnuť víťazne v tej istej sezóne „smrtiacu kombináciu“ Okolo Flámska a Paríž - Roubaix. Belgičan to dokázal v rokoch 2005 a 2012 a Švajčiar v sezónach 2010 a 2013. Zhodou okolností obaja slávni klasikári tento rok na štarte chýbajú pre zranenia.


Lanský triumf bude obhajovať Holanďan Niki Terpstra (Etixx - Quick-Step), vážne treba rátať s Belgičanom Sepom Vanmarckem (Team LottoNL-Jumbo), jeho krajanom Gregom van Avermaetom (BMC), ale aj v životnej forme jazdiacim Nórom z tímu Kaťuša Alexandrom Kristoffom. Ten ovládol na Veľkonočnú nedeľu preteky Okolo Flámska a v strede tohto týždňa si došpurtoval po triumf na prípravnej klasike Scheldeprijse v Belgicku. Prekvapiť môže olympijský víťaz v časovke Brit Bradley Wiggins, pre ktorého to budú posledné preteky v drese tímu Sky. V tíme Tinkoff-Saxo veria v schopnosti slovenského kapitána Petra Sagana. Dvadsaťpäťročný Žilinčan bol pred rokom na tejto monumentálnej klasike šiesty, pričom ešte 20 km pred cieľom viedol pelotón na ceste do Roubaix.
Podľa bývalého skvelého cyklistu Stephena Rochea je jedným z favoritov práve Sagan. Dnes 55-ročného Íra, ktorý v roku 1987 vyhral Tour de France, Giro d´Italia aj elitné preteky mužov na majstrovstvách sveta, prekvapil Sagan výborným výkonom na pretekoch Okolo Flámska.


"Až doteraz nemal veľmi vydarenú sezónu a dlho som si nemyslel, že môže miešať poradím na Paríž - Roubaix. Na Okolo Flámska však potvrdil vzostup formy. Bol som ohromený tým, ako sa vydal stíhať vedúce duo Kristoff - Terpstra a napríklad Geraint Thomas nebol schopný zachytiť jeho nástup. Myslím si, že stále nepredviedol zo seba to najlepšie,“ povedal Roche o Saganovi na serveri Skysports. Sagan absolvoval v stredu preteky Scheldeprijs, ktoré však mali pre neho len prípravný charakter. "Boli to preteky na udržanie kondície. Nechcel som zbytočne riskovať. Nepodarilo sa nám urobiť dobrý výsledok. Nevadí, sústredíme sa teraz na nedeľu, aby to dobre dopadlo na Paríž-Roubaix,“ povedal vtedy Sagan v cieli pretekov Scheldeprijs.
Slávne preteky Paríž - Roubaix majú v nedeľu 12. apríla štart o 10.20 h v Compiegne, víťaz sa očakáva na velodróme v Roubaix približne desať minút pred sedemnástou hodinou.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies