Stephen Hawking podporuje nový projekt medzihviezdnych letov

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 11:41 • 2 min
Stephen Hawking podporuje nový projekt medzihviezdnych letov

LONDÝN - Anglický teoretický fyzik Stephen Hawking podporuje nový projekt ruského miliardára a vedca Jurija Milnera, ktorý plánuje vyvinúť miniatúrne vesmírne lode schopné doletieť k najbližšiemu solárnemu systému za približne 30 rokov. Najbližším solárnym systémom od Slnka je Alfa Centauri vzdialená 40 biliónov kilometrov, pričom pri použití súčasných technológií by let k nej trval približne 30-tisíc rokov.

slovakia

left justify in out

Podľa Hawkinga by sa dal Milnerov nápad zrealizovať skôr, než by sa očakávalo. "Ak chceme prežiť ako druh, tak sa musíme presunúť k iným hviezdam. Astronómovia veria, že existuje celkom veľká šanca, že okolo niektorej z hviezd v systéme Alfa Centauri obieha planéta podobná Zemi. Viac informácií však získame v najbližších dvoch desaťročiach vďaka teleskopom, ktoré máme na Zemi a vo vesmíre. Vývoj technológií v uplynulých dvadsiatich rokoch naznačuje, že teoreticky by sa tento projekt dal uskutočniť počas jednej generácie," uviedol Hawking pre BBC News.

 

Milner pre tento projekt vytvoril expertnú skupinu, ktorej členovia najprv zhodnotili, či je vôbec možné vyvinúť vesmírnu loď schopnú doletieť k Alfa Centauri za 30 rokov a následne poslať späť správu. Vedci dospeli k záveru, že to možné je, ak by takáto loď mala veľkosť počítačového čipu, pričom by išlo o takzvané solárne plachetnice. Milner by chcel vyslať do vesmíru tisíc takýchto lodí, ktoré by od Zeme "odtlačil" silným laserom. Vďaka tomu by získali rýchlosť zodpovedajúcu 20 percentám rýchlosti svetla. Na to, aby sa dal tento nápad zrealizovať, však musia odborníci najprv vyvinúť miniatúrne kamery, senzory a iné prístroje, ktoré by boli súčasťou takejto vesmírnej lode, ďalej dostatočne pevnú solárnu plachtu, ktorá by vydržala niekoľkominútové pôsobenia lasera, a tiež spôsob ako dostať informácie z vesmírnej lode po jej príchode k Alfa Centauri späť na Zem. "Príbeh ľudstva je príbehom veľkých skokov. Pred 55 rokmi sa Jurij Gagarin stal prvým človekom vo vesmíre. My dnes pripravujeme ďalší veľký skok - skok ku hviezdam," uviedol Milner.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona