Stephen Crabb odstúpil zo súboja o premiérsky post

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 13:46 • 2 min
Stephen Crabb odstúpil zo súboja o premiérsky post

LONDÝN - Britský konzervatívny zákonodarca Stephen Crabb odstúpil v utorok zo súboja o post nového premiéra a podporil v tomto úsilí favoritku Theresu Mayovú. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Crabb (43), ktorý je zároveň ministrom práce a dôchodkového zabezpečenia, odstúpil po tom, ako v utorkovom prvom kole volieb Konzervatívnej strany skončil spomedzi piatich kandidátov na štvrtom mieste. Podporu mu vyjadrili iba štyria z 330 konzervatívnych zákonodarcov.

 

Prekvapivo veľa, až polovicu hlasov, získala ministerka vnútra Theresa Mayová. Tej vyjadrilo podporu 165 z 329 konzervatívnych členov Dolnej snemovne parlamentu. Za Mayovou výrazne zaostala ministerka pre energetiku Andrea Leadsomová, ktorú podporilo 66 hlasujúcich. Na treťom mieste skončil so 48 hlasmi minister spravodlivosti Michael Gove.

 

Posledné miesto patrí bývalému šéfovi rezortu obrany a zástancovi brexitu Liamovi Foxovi, za ktorého hlasovalo iba 16 poslancov. V súlade so straníckymi pravidlami tak Fox zo zápasu o post lídra konzervatívcov a zároveň o post premiéra vypadol.

 

"Všetku svoju bezvýhradnú podporu vyjadrím Therese Mayovej," vyhlásil Crabb, ktorý konzervatívnu favoritku označil za jedinú kandidátku schopnú zjednotiť stranu a viesť silnú a súdržnú vládu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona