Stenimeier varoval 27 rokov po zjednotení Nemecka pred novými múrmi

NETKY.SK • 3 Október 2017, 16:24 • 2 min
Stenimeier varoval 27 rokov po zjednotení Nemecka pred novými múrmi

BERLÍN - Múry odcudzenia, nespokojnosti a hnevu vystriedali fyzický múr, ktorý rozdeľoval Nemecko ešte pred 27 rokmi.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier pri príležitosti štátneho sviatku Dňa nemeckej jednoty, ktorým si krajina pripomína svoje zjednotenie.

 

Nemecko prešlo podľa hlavy štátu od opätovného zjednotenia dlhú cestu, dnes ale "vznikajú nové múry, menej viditeľné a bez ostnatého drôtu alebo zóny smrti". Agentúra DPA citovala z prepisu prezidentovho prejavu na oslavách Dňa nemeckej jednoty v meste Mainz za účasti nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

 

"Za týmito hradbami sa podnecuje hlboká nedôvera k demokracii a jej predstaviteľom," povedal prezident a priamo tak zareagoval na vstup krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) do spolkového parlamentu.

 

Steinmenier ďalej hovoril o utečeneckej kríze a o schopnosti Nemecka ubytovať žiadateľov o azyl s tým, že "realita vo svete a možnosti našej krajiny" sa musia zosúladiť.

 

Protiislamská a protiimigračná strana AfD získala v septembrových parlamentných voľbách takmer 13 percent hlasov, čím si v Spolkovom sneme (Bundestag) zabezpečila 90 poslaneckých mandátov. Ide o prvú krajne pravicovú stranu v nemeckom parlamente za posledných 60 rokov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies