Steinmeier vyzval všetky strany ukrajinského konfliktu na nastolenie prímeria

NETKY.SK • 18 November 2014, 19:00 • 2 min
Steinmeier vyzval všetky strany ukrajinského konfliktu na nastolenie prímeria

MOSKVA/KYJEV - Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier vyzval dnes počas rokovaní v Kyjeve i v Moskve všetky strany zainteresované v ukrajinskom konflikte na urýchlené nastolenie prímeria na východe Ukrajiny. Súčasne ich varoval pred rozsiahlou vojenskou konfrontáciou.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tak ukrajinský prezident Petro Porošenko, ako aj šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov vyjadrili principiálne pripravenosť na rokovania. Ruský minister zahraničných vecí poznamenal, že súčasná situácia vyžaduje, aby odzneli odpovede na položené otázky.
     

Vyplýva to z informácií tlačovej agentúry DPA.
     

Hosť z Berlína naliehavo žiadal o dodržanie dohôd o prímerí z bieloruského Minska, avšak spomenul aj vzájomnú výmenu zajatcov, kontrolu rusko-ukrajinskej štátnej hranice a demilitarizáciu. Steinmeier, ktorý ponúkol Ukrajine ďalšiu pomoc zo strany spolkovej republiky, označil za jeden z cieľov obnovenie rokovaní tzv. kontaktnej skupiny pod záštitou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).
     

Už v úvode rokovaní v Moskve nemecký minister varoval pred novým rozdelením Európy a hovoril o nebezpečnom konflikte. V podobnom duchu sa predtým vyslovil aj pri stretnutí s Porošenkom. Hostiteľ, ktorý odovzdal v Kyjeve Steinmeierovi zoznam údajných porušení prímeria ruskou stranou, podľa DPA vyhlásil: Rusko neslnilo jediné kritérium dohôd.
     

V Moskve šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov netajil znepokojenie v súvislosti s vývojom na Ukrajine. Očakávania však tlmil už pred samotným stretnutím s nemeckým rezortným partnerom slovami: Vážime si pravidelný dialóg s Berlínom, avšak nikto neočakáva pokrok v ukrajinskej otázke, ako informovala tlačová agentúra Interfax. "Pre Rusko je dôležité, že Nemecko ako vedúca krajina Európskej únie pomáha nájsť riešenie," zdôraznil Lavrov.
     

Súčasťou Steinmeierovho oficiálneho programu nebolo stretnutie s prezidentom Vladimirom Putinom, s ktorým iba pred niekoľkými dňami rokovala niekoľko hodín bez dosiahnutia pokroku nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová. Podľa zdrojov z nemeckej delegácie však Putin Steinmeiera neočakávane pozval do Kremľa, kde by sa mali stretnúť ešte dnes večer.
     

Paralelne so Steinmeierovou diplomatickou iniciatívou vyzval ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk Ruskú federáciu na priame rokovania na neutrálnej pôde. Pri stretnutí s nórskou premiérkou Ernou Solbergovou vyhlásil, že "všetko závisí od ruského prezidenta a jeho okolia". Moskva to však opätovne odmietla s tým, že ukrajinské vedenie by nemalo rokovať s ruskou stranou, ale povstalcami na východe Ukrajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies