Steinmeier vyjadril v Bukurešti nádej, že si Moldavsko udrží proeurópsky kurz

NETKY.SK • 9 Marec 2015, 16:19 • 2 min
Steinmeier vyjadril v Bukurešti nádej, že si Moldavsko udrží proeurópsky kurz

BUKUREŠŤ - Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier dúfa, že Moldavsko sa bude vo svojom smerovaní naďalej pridŕžať proeurópskej línie aj po tom, ako sa po nedávnych parlamentných voľbách v tejto krajine ujala vlády koalícia podporovaná komunistami.

slovakia

left justify in out

Šéf nemeckej diplomacie Steinmeier, ktorého citovala agentúra AP, sa týmto spôsobom vyjadril po schôdzke s rumunským prezidentom Klaus Iohannisom v Bukurešti.
     

Nemecko podľa neho "nestiahne voči Moldavsku žiadnu" ponuku, teraz je však "na rade Moldavsko, aby zareagovalo".
     

Proeurópska Moldavská liberálnodemokratická strana a Moldavská demokratická strana chceli po voľbách z 30. novembra vytvoriť väčšinovú koalíciu s treťou stranou. Rokovania o nej však uviazli. Vo vytvorenej menšinovej vláde preto počítajú s podporou Strany komunistov Moldavskej republiky, ktorá sa však zasadzuje za spomalenie stanovených reforiem.
     

Na čele menšinovej vlády liberálnych demokratov a demokratov, ktorí spoločne disponujú v zákonodarnom zbore 42 mandátmi, od konca februára stojí nominant liberálnych demokratov - podnikateľ Chiril Gaburici (38). Spolieha sa pritom na toleranciu komunistov, disponujúcich 21 poslaneckými kreslami.
     

Moldavsko podpísalo s Európskou úniou obchodnú a asociačnú dohodu vlani v júni, pričom tento krok sa nestretol s pozitívnou odozvou Ruska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies