Steinmeier v Teheráne vyzval na spoločné riešenie konfliktu v Sýrii

NETKY.SK • 17 Október 2015, 16:18 • 2 min
Steinmeier v Teheráne vyzval na spoločné riešenie konfliktu v Sýrii

TEHERÁN - Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier vyzval dnes na úvod svojej prvej návštevy Iránu tamojšiu vládu, aby spolupracovala s Berlínom pri hľadaní politického riešenia pre konflikt v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Agentúra DPA uvádza, že šéf nemeckej diplomacie apeloval na Iráncov, aby využili svoj vplyv na sýrskeho prezidenta Baššára Asada a ľudí v jeho okolí a umožnili tak uskutočniť "prvé kroky smerujúce k deeskalácii v Sýrii". Irán a Rusko sú najvýznamnejšími podporovateľmi Asadovej vlády, doterajšie pokusy zapojiť Teherán do rokovaní o Sýrii však neboli úspešné, pripomína DPA.


Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf sa počas stretnutia so Steinmeierom vyjadril, že Irán je v zásade pripravený rokovať o Sýrii a chcel by zohrávať "konštruktívnu úlohu" pri riešení konfliktov vo svojom regióne.


Steinmeier zostane v Iráne do nedele, na čo sa presunie do Saudskej Arábie označovanej za najdôležitejšieho protihráča Iránu v oblasti Perzského zálivu. Poslednou zastávkou jeho cesty bude susedné Jordánsko.


Návšteva nemeckého ministra zahraničných vecí v Iráne je prvou svojho druhu za viac ako desaťročie. Príležitosťou na oživenie kedysi blízkych vzťahov medzi Berlínom a Teheránom je nedávne uzavretie dohody o iránskom jadrovom programe, k čomu prispelo aj Nemecko ako jedna z rokujúcich svetových veľmocí.


Nemecko bývalo niekoľko desaťročí najvýznamnejším obchodným partnerom Iránu a v súčasnosti sa snaží o to, aby jeho podniky vyťažili z investičných možností po uvoľnení medzinárodných sankcií voči Teheránu. Irán ešte v júli navštívil nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel, ktorý oznámil obnovenie pravidelných nemecko-iránskych konzultácií o hospodárskej spolupráci.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies