Steinmeier: Uzavretie hraníc nie je riešením, treba riešiť krízu v Sýrii

NETKY.SK • 19 Január 2016, 13:09 • 2 min
Steinmeier: Uzavretie hraníc nie je riešením, treba riešiť krízu v Sýrii

BERLÍN - Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier dnes upozornil, že ľudia z Blízkeho východu budú utekať pred násilnosťami bez ohľadu na opatrenia, ktoré prijme Nemecko a Európa.

slovakia

left justify in out

Súčasne zdôraznil, že migračnú krízu, ktorej Európa čelí, nevyrieši uzavretie hraníc.

 

Podľa Steinmeiera je potrebné nájsť riešenie konfliktu v samotnej Sýrii. Treba pracovať aj so štátmi susediacimi so Sýriou, aby mali pod kontrolou tok migrantov, a zriadiť na kritických miestach v Grécku a Taliansku centrá, ktoré by sa starali o migrantov prichádzajúcich do Európy.

 

Steinmeier sa v rozhovore s novinármi vyjadril aj k súčasnej situácii v Poľsku, kde je nová konzervatívna vláda v posledných týždňoch terčom kritiky za presadenie kontroverzných zákonov.

 

Šéf nemeckej diplomacie v súvislosti s Poľskom priznal, že "pravdepodobne niet citlivejšieho a susedskejšieho vzťahu, ako máme s Poľskom. To neznamená, že nebudeme hovoriť o veciach, ktoré sa nás týkajú, ale môže to ovplyvniť spôsob, akým o nich hovoríme".

 

Steinmeier tak reagoval na kroky novej poľskej vlády, ktorými posilnila svoju kontrolu v justícií a verejnoprávnych médiách - čo by sa mohlo považovať za porušenie demokratických štandardov EÚ. V súvislosti s tým Európska únia minulý týždeň rozhodla o začatí monitorovania dodržiavania princípov právneho štátu v Poľsku.

 

Nemecký minister súčasne vyjadril nádej, že východná Európa sa "nestiahne do svojej časti EÚ". "Veľmi dúfam, že sa nedostaneme do situácie, keď sa východná Európa uzavrie do seba ako nejaká samostatná časť EÚ," vyhlásil.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies