Steinmeier uviedol priority budúcoročného predsedníctva v OBSE

NETKY.SK • 30 December 2015, 17:10 • 2 min
Steinmeier uviedol priority budúcoročného predsedníctva v OBSE

BERLÍN - Snahu o riešenie krízy na Ukrajine, úsilie o rešpektovanie ľudských práv, ako aj boj proti terorizmu či kontrolu zbrojenia vníma nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier ako priority nemeckého predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v roku 2016.

slovakia

left justify in out

OBSE bude v týchto nepokojných časoch v Európe potrebnejšia ako kedykoľvek predtým, vyhlásil šéf nemeckej diplomacie pre tlačovú agentúru DPA. Podľa jeho slov je v našom spoločnom záujme ďalej upevniť OBSE ako fórum pre dialóg a ako most medzi Východom a Západom.

 

Steinmeier prevzal symbolicky predsedníctvo v organizácii ešte začiatkom decembra na ministerskom rokovaní OBSE v Belehrade od svojho srbského rezortného kolegu Ivicu Dačiča. Nemecko sa oficiálne ujme predsedníctva v prvý januárový deň roka 2016.

 

Šéf nemeckej diplomacie zdôraznil, že práve Nemci vďačia OBSE a procesu Konferencie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (KBSE) za mnohé, pričom bez nich by nebolo možné ani znovuzjednotenie krajiny. Cestou dialógu a prihlásenia sa k spoločným hodnotám a princípom sa podarilo prekonať konfrontáciu medzi zdanlivo nezmieriteľnými blokmi z obdobia studenej vojny. Tieto princípy nič nestratili na aktuálnosti, pripomenul Steinmeier a dodal, že ich Nemecko počas predsedníctva v OBSE chce ďalej posilniť.

 

Naším cieľom musí byť obnoviť dialóg, vybudovať stratenú dôveru a posilniť a obnoviť spoločnú bezpečnosť v Európe, zdôraznil nemecký minister zahraničných vecí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona