Steinmeier: Situácia na východe Ukrajiny je "výbušná"

NETKY.SK • 16 August 2015, 13:38 • 2 min
Steinmeier: Situácia na východe Ukrajiny je "výbušná"

BERLÍN - Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier označil dnes situáciu na východe Ukrajiny za "výbušnú" a vyzval obe strany konfliktu na okamžité rokovania, aby zabránili špirále násilia.

slovakia

left justify in out

V dnešnom interview pre nemecké nedeľné noviny Bild am Sonntang minister Steinmeier povedal, že v rozhovoroch so svojím ukrajinským a ruským kolegom navrhol, aby si Kyjev a proruskí separatisti urýchlene sadli za rokovací stôl aj so zástupcami Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), kde by sa pokúsili zmenšiť napätie.

"Situácia na východe Ukrajiny je výbušná," uviedol pre nedeľník Steinmeier, ktorého citovala aj tlačová agentúra Reuters.

 

"V stávke je veľa. Ak sa obe strany konfliktu nevrátia k mierovému procesu, kedykoľvek sa môže roztočiť nová špirála vyostrených bojov," dodal.

 

Dohoda o prímerí, podpísaná v polovici februára v bieloruskom hlavnom meste Minsk, zmiernila, ale neukončila násilie na východe Ukrajiny, pričom Kyjev a proruskí povstalci sa navzájom obviňujú z porušovania prímeria za posledný týždeň.

 

V pondelok 10. augusta Ukrajina obvinila separatistov z najťažších delostreleckých útokov na vládne pozície neďaleko prístavného mesta Mariupol za posledných šesť mesiacov. Kyjev zároveň upozornil na signály, podľa ktorých sa konflikt stupňuje napriek dohode o prímerí. Proruskí povstalci popreli, že útočia na vládnych vojakov.

Ovládnutie Mariupola by povstalcom pomohlo vytvoriť koridor na Krymský polostrov, ktorý Rusko vlani anektovalo od Ukrajiny.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies