Steinmeier sa vyslovil za stretnutie kontaktnej skupiny v nedeľu

NETKY.SK • 19 December 2014, 16:15 • 2 min
Steinmeier sa vyslovil za stretnutie kontaktnej skupiny v nedeľu

KYJEV/BERLÍN - Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier sa vyslovil za skoré obnovenie mierových rozhovorov na Ukrajine. Strany konfliktu by sa mali zísť na stretnutí ešte túto nedeľu, uviedol dnes na návšteve Kyjeva.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Ak by došlo k stretnutiu kontaktnej skupiny a došlo by na nej aj ku konkrétnym dohodám, bolo by to práve teraz, v týchto dňoch pred Vianocami, aj známkou nádeje," citovala Steinmeiera agentúra DPA. Šéf nemeckej diplomacie spresnil, že konkrétne dohody by sa mohli týkať výmeny väzňov, vytvorenia nárazníkovej zóny a humanitárnej pomoci.
     

Aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a proruskí separatisti na Ukrajine sa zasadzujú o skoré mierové rozhovory s ukrajinskou vládou.
     

Predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin podľa agentúry RIA Novosti informoval, že dnes popoludní sa uskutoční prostredníctvom internetu telefonický rozhovor, na ktorom by mali dohodnúť podrobnosti ďalšieho zasadnutia kontaktnej skupiny.
     

Samotné rokovanie v bieloruskom Minsku by sa podľa Pušilina malo uskutočniť budúci pondelok alebo utorok, aj keď predtým on sám hovoril o nedeľňajšom termíne schôdzky.
     

Ku kontaktnej skupine patria okrem strán konfliktu Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Rusko. Jej posledné stretnutie sa konalo začiatkom septembra, vtedy dohodnuté kroky k riešeniu konfliktu neboli dosiaľ realizované, dodáva DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies