Steinmeier sa v europarlamente vyslovil za zjednotenú a viacrýchlostnú EÚ

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 14:14 • 2 min
Steinmeier sa v europarlamente vyslovil za zjednotenú a viacrýchlostnú EÚ

BRUSEL/ŠTRASBURG - Za európsku integráciu, spoluprácu členských štátov a viacrýchlostnú Európsku úniu sa dnes na pôde Európskeho parlamentu (EP) vyslovil novozvolený nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Pripomenul, že je to jeho prvé vystúpenie v zahraničí, odkedy sa ujal prezidentského úradu.

slovakia

left justify in out

"Áno, chceme silnejšiu a spoločnú Európu, ale musíme dať priestor aj tým členom, ktorí ďalšie integračné kroky nechcú, alebo na ne ešte nie sú pripravení," vyhlásil Steinmeier v súvislosti s piatimi scenármi ďalšieho vývoja Únie, ktoré predstavila Európska komisia.

 

Na druhej strane vyzval členské štáty, aby sa usilovali o hľadanie spoločného riešenia a kompromisu, a nezbavovali sa zodpovednosti výhovorkami na Brusel. Podľa nemeckého prezidenta je jasné, ktorým oblastiam je potrebné sa venovať na európskej úrovni, ale chýba ochota a politická vôľa. EÚ označil sa miestami namáhavý projekt, ktorý je však tejto námahy hoden.

 

Steinmeier sa vyjadril k úlohe Nemecka v EÚ: "Európa a jej sila nemôžu spočívať na vodcovstve jedného štátu, ale na zodpovednosti všetkých členských štátov. Prirodzene, Nemecko nesie najväčšiu zodpovednosť ako najväčší štát."

 

Zdôraznil, že kľúč k silnej Európe väzí v rovnoprávnej spolupráci medzi členskými štátmi. Europoslancov uistil o tom, že väčšina obyvateľov Nemecka považuje Európu za "srdcovú záležitosť" a želá si "európske Nemecko", za čo si na konci vyslúžil potlesk v stoji.

 

Prejav obsahoval aj viacero kritických vyjadrení. Steinmeier kritizoval populistov, ktorí podľa neho vidia svet čiernobielo a zneužívajú ľudský strach. Rovnako im vyčítal predkladanie zdanlivo jednoduchých a účinných riešení zložitých problémov.

 

"Keď Európu neurobíme plnohodnotným hráčom na svetovom javisku, práve vtedy sa staneme hračkou svetových mocností," vyhlásil Steinmeier. Ohradil sa aj proti vyjadreniu prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý v januári povedal, že EÚ len nástrojom Nemecka a po brexite Úniu opustia aj ďalšie štáty.

 

Nemecký prezident odsúdil aj nedávne kroky maďarskej vlády zamerané voči Stredoeurópskej univerzite (CEU) v Budapešti. Vláda Viktora Orgána navrhla legislatívu, ktorá podľa študentov a učiteľov z CEU znemožňuje ďalšie fungovanie tejto univerzity.

 

Frank-Walter Steinmeier je bývalý minister zahraničných vecí za nemeckú sociálnodemokratickú stranu. Nemecký parlament ho 12. februára zvolil za prezidenta. Funkcie sa ujal 19. marca.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona