Steinmeier pohrozil štátom odmietajúcim kvóty väčšinovým prehlasovaním v EÚ

NETKY.SK • 18 September 2015, 13:20 • 2 min
Steinmeier pohrozil štátom odmietajúcim kvóty väčšinovým prehlasovaním v EÚ

BERLÍN - Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier sa pokúša zvýšiť tlak na krajiny Európskej únie, ktoré odmietajú prijatie utečencov na základe pevne stanovených kvót. V dnes zverejnenom rozhovore varoval, že v nevyhnutnom prípade bude na schválenie plánu postačovať v EÚ jednoduchá väčšina, píše na svojej webovej stránke nemecký týždenník Die Zeit.

slovakia

left justify in out

"Ak to inak nepôjde, mali by sme vážne uvažovať aj o použití nástroja väčšinového rozhodnutia," povedal sociálnodemokratický politik pre dnešné vydanie novín Passauer Neuen Presse. V takomto prípade by namiesto hľadania konsenzu všetkých členských štátov boli tie krajiny, ktoré s navrhovaným riešením nesúhlasia, prehlasované.

Spory okolo prerozdelenia utečencov v EÚ trvajú už týždne. Budúci týždeň budú o riešeniach rokovať hlavy štátov a vlád na ďalšom mimoriadnom summite.

 

"Nemôže to byť tak, že Nemecko, Rakúsko, Švédsko a Taliansko ponesú túto záťaž samy. Takto európska solidárnosť nefunguje," povedal Steinmeier. Mnohí utečenci majú podľa neho tiež nesprávne predstavy o práve na azyl v Nemecku. "Šíria sa mnohé nepravdivé informácie o možnostiach dostať v Nemecku azyl, ktoré nemôžeme nechať len tak," zdôraznil minister. Patrí k tomu napríklad mylný názor, že pre každého Kosovčana je v Nemecku rezervované pracovné miesto, alebo fámy na Blízkom východe, že Nemecko chce pritiahnuť všetkých utečencov, aby vyvážilo údajný nedostatok pracovných síl.

 

Preto sa nemecký rezort diplomacie od augusta pokúša objasniť skutočnú situáciu informačnou ofenzívou v médiách a sociálnych sieťach. "Naším cieľom je zabrániť, aby sa ľudia, ktorí sa už nachádzajú v ťažkej situácii, ešte aj s mylnými predstavami a očakávaniami vydávali na nebezpečný útek smerom do Nemecka," dodal Steinmeier.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies