Steinmeier: Nemecko má osobitnú povinnosť podporovať mier vo svete

NETKY.SK • 2 Máj 2015, 16:56 • 2 min
Steinmeier: Nemecko má osobitnú povinnosť podporovať mier vo svete

BERLÍN - Nemecko má osobitnú povinnosť podporovať mier vo svete, povedal dnes v Berlíne nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier na akcii usporiadanej k 70. výročiu ukončenia druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Vojna v Berlíne sa skončila 2. mája 1945, týždeň pred konečnou kapituláciou nemeckých síl 8. mája, kedy do metropoly vstúpili sovietske vojská. Adolf Hitler spáchal samovraždu vo svojom bunkri 30. apríla.

 

"Sme to práve my, možno viac ako ostatní, ktorí dnes musia prevziať na seba zodpovednosť za zachovanie mierového poriadku," citovala Steinmeiera na osobitnom zasadnutí berlínskeho mestského zastupiteľstva tlačová agentúra DPA..

 

Šéf nemeckej diplomacie dodal, že ho napĺňa pokorou a vďačnosťou, že Nemci si nepripomínajú obete druhej svetovej vojny sami. Hovoril o partnerských krajinách ako sú USA, Rusko a Poľsko, keď povedal: "(Pomocnú) ruku, ktorú ste nám podali, nikdy nepustíme."

 

V súvislosti s holokaustom, v ktorom nacistický režim zabil šesť miliónov židov, označil "takmer za zázrak" priateľstvo medzi Nemeckom a Izraelom po "bezprecedentných zločinoch Šoa", čo je hebrejské pomenovanie pre holokaust.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies