Steinmeier: Konflikt na Ukrajine nemá vojenské riešenie

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 17:27 • 2 min
Steinmeier: Konflikt na Ukrajine nemá vojenské riešenie

BRATISLAVA - Kríza na východe Ukrajiny nemá a nemôže mať vojenské riešenie, spoločným úsilím je diplomatické riešenie. Na tlačovej konferencii v Bratislave to dnes vyhlásil šéf nemeckej diplomacie Walter Steinmeier. Ten sa dnes zúčastnil na rokovaní ministrov zahraničných vecí Vyšehradskej štvorky rozšírenom o Nemecko.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 Ako poznamenal, februárová minská dohoda možno nie je dokonalá, ale je to príležitosť k ďalšiemu pokroku. V tejto súvislosti vyzval na dodržiavanie prímeria, širší prístup pozorovacej misie OBSE, ako aj na plnenie ďalších politických úloh zahrnutých v minskej dohode, ako je uskutočnenie komunálnych volieb na separatistických územiach na východe Ukrajiny. Vyzval, aby sa všetky zainteresované strany vyhli krokom, ktoré by viedli k eskalácii nekontrolovaného násilia.
     

Steinmeier poukázal na to, že po uzavretí dohody v bieloruskom Minsku sa významne znížilo násilie a stiahli sa ťažké zbrane, avšak za posledný víkend prišlo k nárastu počtu porušení prímeria. "Ani zďaleka nie sme spokojní," dodal na margo implementácie minskej dohody. To viedlo k telefonickým konzultáciám s ukrajinským a ruským ministrom zahraničných vecí. V stredu sa v tejto súvislosti uskutoční diplomatické rokovanie v Paríži.
     

Ostaní partneri z Vyšehradskej štvorky ocenili úlohu Nemecka, ktorú zohráva v diplomatickom riešení konfliktu. "Cesta mieru na Ukrajine nevedie cez sankčné zoznamy, ale cez mierové rokovania, čím nechcem spochybniť kroky, ktoré prijala Európska únia. Prioritou pre nás je mierové riešenie konfliktu, čo znamená stopercentná podpora úsilia Nemecka a Francúzka pri plnej implementácii dohôd z Minska," podčiarkol minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.
     

Podľa jeho českého kolegu Lubomíra Zaorálka situácia na Ukrajine kladie pred EÚ ešte množstvo výziev. "Len mierové riešenie je pre nás akceptovateľné," uzavrel maďarský minister Péter Szijjártó.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona