Steinmeier: Konečná dohoda s Iránom je stále otvorenou otázkou

NETKY.SK • 2 Júl 2015, 17:33 • 2 min
Steinmeier: Konečná dohoda s Iránom je stále otvorenou otázkou

VIEDEŇ - Rokovania šestice svetových veľmocí a Iránu o jadrovom programe Teheránu vstúpili dnes vo Viedni do svojho šiesteho dňa po tom, ako sa diplomati nedokázali dohodnúť do stanoveného 30. júna a platnosť dočasnej dohody predĺžili o týždeň.

slovakia

left justify in out

Podľa nemeckého ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera nie je stále úplne jednoznačné, či majú všetky strany usilujúce sa o konečnú dohodu o jadrovom programe Iránu aj odvahu dospieť až do cieľa. 


"Môžem povedať toľko, že tie posledné kroky sú tými najťažšími," povedal Steinmeier na pôde Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vo Viedni. "Snaha všetkých strán uzavrieť dohodu je skutočná. Otvorenou otázkou, ktorú vám v tejto chvíli neviem zodpovedať, je to, či vôľa a odvaha všetkých bude v závere dostatočná," dodal. 


"V niektorých bodoch sme pokročili, ale v niektorých nie," povedal po príchode do Viedne francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius. 

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I uviedol, že pravdepodobnosť, že zainteresované strany uzatvoria dohodu v nadchádzajúcich dňoch, je skutočne vysoká. Upozornil však, že stále treba doriešiť niektoré náročné otázky. Na otázku novinárov, či je reálna možnosť uzatvorenia dohody do 7. júla, odpovedal: "Domnievam sa, že je to pravdepodobné"


Šéf americkej diplomacie John Kerry pred tým, ako si sadol za rokovací stôl s iránskym kolegom Mohammadom Džavádom Zarífom, podnikol dnes vo Viedni sériu rokovaní s viacerými diplomatickými partnermi. 


Rokovania sa už dnešným dňom predĺžili o dva dni oproti pôvodne stanovenému termínu a diplomati si pre dokončenie rozhovorov, a teda uzatvorenie konečnej dohody, vyhradili čas do 7. júla. 


Irán a šesť veľmocí, známych aj ako P5+1 - päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN (USA, Rusko, Čína, Francúzsko, Británia) a Nemecko - dospeli v apríli k rámcovej dohode o iránskom jadrovom programe a v súčasnosti rokujú o podmienkach úplnej dohody. Na jej základe by mala islamská republika výmenou za zrušenie medzinárodných sankcií obmedziť svoje jadrové ambície. Pôvodným termínom na jej dosiahnutie, ktorý si stanovili účastníci rokovaní, bol 30. jún. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies