Steinmeier: Ešte je príliš skoro oslavovať dohodu o iránskom jadrovom programe

NETKY.SK • 3 Apríl 2015, 14:25 • 2 min
Steinmeier: Ešte je príliš skoro oslavovať dohodu o iránskom jadrovom programe

VROCLAV - Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier dnes vyhlásil, že je ešte príliš zavčasu oslavovať dohodu o jadrovom programe Iránu, vyjadril však nádej, že Irán tento rámcový dohovor, uzatvorený vo štvrtok vo švajčiarskom meste Lausanne, bude dodržovať. Informuje o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

V rámci návštevy poľského mesta Vroclav šéf nemeckej diplomacie zároveň vyzval izraelskú vládu, ktorá túto predbežnú dohodu kritizuje, aby ju podrobnejšie preskúmala. Zdôraznil, že cieľom lausannského dohovoru je bezpečnosť na Blízkom východe zvýšiť, nie zhoršiť.

 

Irán a šesť svetových mocností sa na stretnutí v Lausanne dohodli na tom, že Teherán na obdobie najbližších rámcovo desiatich rokov výrazne stlmí svoj civilný jadrový program.

 

Výmenou za to majú byť zrušené sankcie, ktoré poškodzujú a ochromujú iránsku ekonomiku. Komplexná a konečná dohoda o iránskom jadrovom programe je termínovo stanovená do konca júna.

 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa však rozhodol zvolať dnes zasadnutie svojho bezpečnostného kabinetu, s ktorým chce švajčiarsku dohodu o iránskom nukleárnom programe prediskutovať.

 

V telefonickom rozhovore s americkým prezidentom Barackom Obamom v noci nadnes predseda židovského štátu už označil tento dohovor za "hrozbu pre prežitie Izraela".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies