Štefánika si pripomenú spomienkovými podujatiami

NETKY.SK • 2 Máj 2014, 09:54 • 2 min
Štefánika si pripomenú spomienkovými podujatiami

BREZOVÁ POD BRADLOM – Spomienková slávnosť na generála Milana Rastislava Štefánika pri príležitosti 95. výročia jeho tragickej smrti bude v sobotu na mohyle na Bradle. Oficiálna časť sa začína o 12:00 kladením vencov a príhovormi hostí.

slovakia

left justify in out

V Štefánikovej rodnej obci Košariská bude o 15:00 otvorená výstava Obrana hraníc Československa v rokoch 1918 – 1919, nasledovať bude prezentácia knihy generálneho biskupa Evanjelickej cirkvi a.v. na Slovensku Miloša Klátika V tvojej ruke sú naše časy a o 16:30 sa v miestnom evanjelickom chráme budú konať spomienkové služby Božie. 

O 18:15 sa vydá historickou cestou na Bradlo fakľový sprievod, o 19:30 na mohyle zapália vatry. Súčasťou podujatí bude v sobotu dopoludnia Štefánikova spomienková jazda, tradičné podujatie motorkárov. V nedeľu 4. mája sa spomienkové služby Božie za účasti biskupa Klátika budú konať v evanjelickom chráme v Brezovej pod Bradlom. Spomienkové podujatia organizuje mesto Brezová pod Bradlom v spolupráci s okolitými obcami, ministerstvom obrany, cirkevnými zbormi a ďalšími inštitúciami. 

 

Milan Rastislav Štefánik sa narodil 21. júla 1880 v Košariskách v okrese Myjava. Bol astronóm, politik, generál francúzskej armády. Bol členom Národnej rady v Paríži a prvý československý minister vojny. Zomrel pri leteckom nešťastí 4. mája 1919 počas návratu na Slovensko. Pochovaný je na vrchu Bradlo, ktorý sa týči nad jeho rodiskom. Autorom mohyly na Bradle je významný architekt Dušan Jurkovič. Osobnosť Štefánika pripomína na Slovensku viacero jeho pamätníkov, sôch, pomenované sú po ňom ulice a námestia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona