Štefánik používal politologické finty, ktoré sa používajú teraz

NETKY.SK • 26 Júl 2012, 06:41 • 2 min
Štefánik používal politologické finty, ktoré sa používajú teraz

Štefánik používal politologické finty, ktoré sa používajú teraz - Kultúra Odborným seminárom o osobnosti Milana Rastislava Štefánika a jeho vzťahu k Taliansku dnes v Bratislave otvorili 1. kultúrno-spoločenský festival Dni taliansko-slovenského priateľstv

slovakia

left justify in out

img

Odborným seminárom o osobnosti Milana Rastislava Štefánika a jeho vzťahu k Taliansku dnes v Bratislave otvorili 1. kultúrno-spoločenský festival Dni taliansko-slovenského priateľstva. Súčasťou podujatia na pôde Národnej rady SR bola prezentácia nového talianskeho vydania knihy Miroslava Musila a Antonella Biaginiho - Milan Rastislav Štefánik vo svetle talianskych archívov.
      "Je presná, pokiaľ ide o dokumentáciu spojenú so smrťou Štefánika. Hovorí sa tu o tom, že išlo o zostrelenie, o politický delikt, ktorý bol presne pripravený," povedal v príhovore Antonello Biagini k otázke tragického pádu lietadla pri návrate známeho politika, diplomata, vedca a svetobežníka do vlasti. "V tom čase sa formovala nová mapa Európy, taký slobodný duch ako bol Štefánik, mohol niekomu spôsobovať problémy, čiže nešlo o nešťastie, ale o atentát," konštatoval univerzitný profesor z Ríma.
      Antonello Biagini pre TASR komentoval, čím ho rodák zo slovenských Košarísk, európska osobnosť začiatku 20. storočia, oslovila: "Zosobňoval vlastnosti, ako je zmysel pre odvahu, dobrodružstvo, ale mal v sebe aj veľký vedecký a potenciál. Bol to vedec, výskumník, plus to bola veľká osobnosť, ktorá bojovala za národnú identitu."
      Štefánikovej vedeckej činnosti a jej výsledkom, vynálezom sa venoval Ján Fuska, čestný predseda Nadácie M. R. Štefánika v Bratislave. V úvode príspevku poukázal na Štefánikovu túžbu po vede: "Chápem ho ako vedca, diplomatom a vojakom sa stal z nanútenia osudu."
      Politické kvality generála francúzskej armády zhodnotil Miroslav Musil, ktorý z významných talianskych archívov sprístupnil celý rad dokumentov vo vzťahu k Štefánikovi. Tie ostali z dôvodu jazykovej bariéry alebo neznalosti doposiaľ nepreskúmané. Autor prezentovanej knihy, ktorá prináša komentované dokumenty z archívov Ministerstva obrany a Ministerstva zahraničných vecí Talianskej republiky v Ríme, pre TASR na margo Štefánika povedal: "Používal v podstate tie isté politologické finty, ktoré sa používajú teraz. To znamená vedieť vzbudiť vo svojom protivníkovi pocit, že je jeho priateľ, spojenec, stúpenec. Vedel odhadnúť, pokiaľ možno ešte tlačiť, aby ten protivník povolil, a okrem iného vynikajúco ovládal tú francúzsku pravdu - cherchez la femme. A naozaj išiel na to cez kopu žien, platonicky či neplatonicky, ale úspešne každopádne."
      Seminár, ktorý sa konal pod záštitou predsedu parlamentného zahraničného výboru Františka Šebeja, sprevádzali voľne prístupná diskusia, v ktorej sa rečníci venovali najmä okolnostiam Štefánikovej smrti, a projekcia francúzskeho dokumentárneho filmu Štefánik - neuveriteľný osud. V závere podujatia nové talianske vydanie knihy Milan Rastislav Štefánik vo svetle talianskych archívov pokrstili čistou vodou podpredseda NR SR Ján Figeľ a poslanec Jozef Mikloško, ktorý vyzdvihol zvlášť vizionárske schopnosti M. R. Štefánika.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies