Štefanec: Znepokojuje ho ako rastie Front National

NETKY.SK • 14 Január 2017, 14:06 • 2 min
Štefanec: Znepokojuje ho ako rastie Front National

BRATISLAVA - Možné víťazstvo Marine Le Pen vo francúzskych prezidentských voľbách by možno znamenalo koniec Európskej únie tak, ako ju poznáme.

slovakia

left justify in out

„Prípadné víťazstvo Marine Le Pen je nebezpečné v tom, že ona otvorene hovorí, že chce organizovať referendum o vystúpení z únie, že chce skôr presadiť dezintegračné tendencie. To sú extrémistické pohľady, ktoré by veľmi uškodili európskej spolupráci a aj celej európskej myšlienke. To nebezpečenstvo je reálne veľké, ale napriek tomu som optimista a verím, že skôr vyhrá Francois Fillon," povedal v rozhovore pre agentúru SITA europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP).


To, čo v skutočnosti extrémisti a populisti naozaj v prípade víťazstva urobia, sa podľa Štefanca nedá predpokladať. „Nevieme predikovať, pretože sú nepredvídateľní. Videli sme to na brexite. Tí, čo vyhrali, sa vzdali funkcií a popierali svoje vlastné argumenty. Ťažko povedať, čo sa stane v iných prípadoch, ale to nebezpečenstvo tu je vo všetkých krajinách," povedal Štefanec s tým, že so znepokojením sleduje, ako strana Front National silnie niekoľko rokov.


Štefanec takisto upozornil aj na zásahy mimoeurópskych krajín do európskej demokracie a pripomenul, že Front National je financovaný priamo z Ruska. Francúzska strana to uvádza aj vo svojej výročnej správe, nedávno sa však objavili informácie, že Moskva už žiada splatenie dlhu. „Považujem to za nebezpečný signál pre budúcnosť európskej demokracie, aby cudzie mocnosti, v tomto prípade Rusko, ovplyvňovali slobodné rozhodnutie európskych občanov," povedal Štefanec. Tohtoročné francúzske prezidentské voľby a parlamentné voľby v Nemecku stanovia podľa poslanca EP vzťahy európskej spolupráce.


O zásahoch Ruska do volieb sa hovorí aj v súvislosti s víťazstvom Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách. Podľa amerických tajných služieb za hackerskými útokmi na Demokratickú stranu stoja Rusi. Podľa Štefanca tieto skúsenosti hovoria o tom, že ruská strana sa neštíti ničoho. „Veď keď sa neštítia USA, prečo by mali mať zábrany robiť to v Európe, kde majú ešte väčšie historické aj finančné väzby. O to dôležitejšia je kybernetická bezpečnosť a boj proti propagande, rozlišovanie toho, čo je dezinformácia, čo je realita. To je veľká výzva pri súčasných informačných technológiách a sociálnych sieťach, keď ľudia podliehajú tendencií uveriť tomu, čo prvýkrát počujú."


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies