Štefanec vyzval vládu, aby sa aktívne zaujímala o investíciu Amazonu

NETKY.SK • 3 Apríl 2014, 17:45 • 2 min
Štefanec vyzval vládu, aby sa aktívne zaujímala o investíciu Amazonu

BRATISLAVA - Slovenská vláda by sa mala začať aktívne zaujímať o investíciu americkej spoločnosti Amazon. Myslí si to podpredseda opozičnej SDKÚ-DS Ivan Štefanec, ktorý na takýto krok vyzval kabinet Roberta Fica (Smer-SD) a špeciálne šéfa rezortu hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD).

slovakia

left justify in out

Myslí si to podpredseda opozičnej SDKÚ-DS Ivan Štefanec, ktorý na takýto krok vyzval kabinet Roberta Fica (Smer-SD) a špeciálne šéfa rezortu hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD).
     

"Za dva roky neprišiel na Slovensko žiadny významný investor. Teraz je šanca, že takéhoto investora môžeme získať," zdôraznil Štefanec na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR. Firma uvažuje podľa jeho slov o investícii v strednej Európe a momentálne zlyhali jej rokovania v Českej republike.
     

Takáto investícia by pritom Slovensko podľa Štefanca nič nestála, pretože spoločnosť investičné stimuly nežiada. "Žiada len férovú komunikáciu a poskytnutie infraštruktúry," doplnil. Tejto požiadavke podľa neho krajina dokáže vyhovieť, keďže má dobrú geografickú polohu.
     

Ministerstvo hospodárstvo (MH) SR však považuje Štefancove vyjadrenia "za nekompetentný prejav človeka, ktorý nemá ani základný prehľad v tom, čo dodnes v prípade tejto investície rezort urobil". "Práve Štefanec je svojimi vyjadreniami najväčšou prekážkou realizácie tejto investície na Slovensku," doplnil hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič. 
     

Rozhodnutie o lokalizácii investície v Českej republike padlo podľa jeho slov už v roku 2013, a to bez ohľadu na to, či bude realizovaná v Brne, alebo nie. "Zásadným spôsobom ale poukazujeme na to, že takéto nekompetentné vyjadrenia môžu poškodiť prebiehajúce rokovania o inej investícii spoločnosti na Slovensku," zdôraznil Jurikovič. Na požiadanie investora sa preto rezort nebude naďalej vyjadrovať k akémukoľvek priebehu rokovaní so spoločnosťou.
     

V stredu (2. 4.) priniesli médiá informácie o tom, že plánované logistické centrum americkej spoločnosti Amazon v juhomoravskej metropole Brno definitívne nevyrastie. Odvolávali sa na šéfa firmy pre Európu Tima Collinsa. Podľa neho sa plán, ktorý predpokladal investíciu vo výške 2,7 miliardy českých korún (98 miliónov eur) a vytvorenie 1500 pracovných príležitostí, neuskutoční. V budúcnosti nie je spolupráca vylúčená, teraz však Amazon preskúma možnosti v iných krajinách regiónu. Americký subjekt narazil v Brne na opakovanú neochotu tamojších zastupiteľov dať projektu zelenú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies