Štefanec: Vláda svojou politikou škodí hospodárstvu

NETKY.SK • 18 September 2013, 10:24 • 2 min
Štefanec: Vláda svojou politikou škodí hospodárstvu

BRATISLAVA - Vládna politika škodí slovenskému hospodárstvu. Vyhlásil to podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec v parlamentnej rozprave 23. schôdze k správe rozpočtovej rady o hodnotení plnenia pravidiel rozpočtovej zodpovednosti a pravidiel rozpočtovej transparentnosti za rok 2012.

slovakia

left justify in out

Práve tento materiál otvoril dnešné rokovanie parlamentu po tom, čo poslanci do rána diskutovali v rámci mimoriadnej schôdze o návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi Ficovi. Podľa Štefanca sa škodlivosť politiky vlády odzrkadľuje aj v neustálom prepadaní Slovenska v rebríčkoch konkurencieschopnosti, čo následne cez slabnúce hospodárstvo vyúsťuje aj do nárastu dlhu. Slovensko podľa Štefanca preto potrebuje zlepšiť efektívnosť výdavkov, zlepšiť výber daní. Nevyhnutné tiež podľa neho je zjednodušiť odvodový systém a spružniť pracovné právo. 

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) v správe konštatuje, že hrubý dlh verejnej správy dosiahol v roku 2012 úroveň 52,1 % hrubého domáceho produktu (HDP), čím prekročil prvú hranicu definovanú ústavným zákonom o rozpočtovej zodpovednosti. Minister musel teda predložiť do parlamentu správu o vývoji dlhu s návrhom opatrení na jeho zníženie. Navrhované opatrenia však boli podľa rady málo špecifikované, a preto nie je možné posúdiť, či sa dlh bude znižovať. "Z pohľadu RRZ by bolo žiaduce, keby aj v budúcnosti minister financií zasielal reakciu na prekročenie hranice dlhu najneskôr v termíne predloženia svojho návrhu rozpočtu verejnej správy vláde, teda v termíne do 15. augusta," konštatuje rada. Tým sa má tiež vytvoriť dostatočný priestor pre vládu navrhované opatrenia posúdiť a prípadne zapracovať do rozpočtu predkladaného do parlamentu. 

Na druhej strane rada pozitívne hodnotí pokrok, ktorý sa dosiahol v oblasti zverejňovania informácií v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. "Negatívne však treba hodnotiť nedodržanie termínu zverejnenia júnovej daňovej prognózy," konštatuje rada, podľa ktorej existujú ešte aj rezervy pri zverejňovaní údajov v rámci návrhu rozpočtu verejnej správy. "Aby boli nové informácie prehľadnejšie a prístupnejšie pre verejnosť, bude potrebné analyticky rozlíšiť najmä zverejňovanie konsolidovanej bilancie a hospodárenie podnikov s majetkovou účasťou Fondu národného majetku," uvádza sa v správe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies