Štefanec: Vláda investičnými stimulmi deformuje podnikateľské prostredie

NETKY.SK • 17 Apríl 2014, 10:48 • 2 min
Štefanec: Vláda investičnými stimulmi deformuje podnikateľské prostredie

BRATISLAVA – Vláda poskytovaním investičných stimulov vybraným spoločnostiam ekonomike nepomáha, ale ju deformuje a devastuje. Myslí si to podpredseda opozičnej strany SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

slovakia

left justify in out

Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) tento týždeň schválil daňové úľavy a dotácie na obstaraný dlhodobý majetok v celkovej výške 20,1 milióna eur pre šesť firiem, ktoré by mali vytvoriť spolu 657 nových pracovných miest.
      

"Počet nezamestnaných po nástupe tejto vlády narástol a nijakým spôsobom zásadne neklesá. Namiesto plánu a vízie čo so Slovenskom, vláda Smeru len pláta diery po svojej nečinnosti takýmto spôsobom, keď jedno pracovné miesto stojí daňových poplatníkov až 30.000 eur," upozornil Štefanec.
      

Toto podľa neho nie je spôsob pomoci ekonomike Slovenska, ale cesta, ktorá ju deformuje a devastuje. "Vysoké dane, vysoké odvody, rôzne byrokratické zaťaženia živnostníkom, malým a stredným podnikateľom a ďalším aktívnym ľuďom len komplikujú život a škodia tak ekonomike a zamestnanosti na Slovensku. Vláda takouto selektívnou podporou, namiesto uvoľnenia všeobecných pravidiel, škodí hlavne malým podnikateľom, ktorí sú najväčším zamestnávateľom na Slovensku," tvrdí opozičný poslanec.
      

Riešenie vidí v znižovaní priamych daní, flexibilnejšom trhu práce, nižšej administratíve pre tvorcov pracovných miest, teda v pravidlách, ktoré sú rovnaké pre všetkých a nepodporujú len vybrané podniky.
      

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD) po včerajšom (16. 4.) rokovaní vlády uviedol, že niektoré investície by bez stimulov na Slovensku nevznikli. Medzi firmami je totiž aj subjekt, ktorý takmer rozbehol svoju investíciu v susednom Maďarsku. Rezort odhaduje príjmy štátneho rozpočtu v súvislosti s realizáciou týchto investícií vo výške viac ako 120 miliónov eur.
      

Šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD) sa domnieva, že je správne, keď firmy dostávajú stimuly. "To nie je záležitosť len Slovenska, takto postupujú aj ďalšie krajiny Európskej únie. Ja privítam každé jedno nové pracovné miesto, ktoré bude prostredníctvom tejto podpory vytvorené," zdôraznil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona