Štefanec: Vláda by mala niesť zodpovednosť za Kurimany

NETKY.SK • 13 December 2013, 12:51 • 2 min
Štefanec: Vláda by mala niesť zodpovednosť za Kurimany

BRATISLAVA - Vláda a hlavne minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) by mali konečne niesť politickú zodpovednosť za pád mosta pri Kurimanoch. Na piatkovom brífingu to vyhlásil podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

slovakia

left justify in out

"Je viac ako rok od tragédie pri Kurimanoch a vláda stále mlčí. Poslanci vládnej strany nám navyše odmietajú poskytnúť priestor na zistenie závažných informácií," povedal.

Opozičná strana SDKÚ-DS totiž na schôdzi parlamentu predložila návrh, aby minister Počiatek vysvetlil medializované pochybenia pri budovaní mosta, pre ktoré zomreli štyria ľudia a ďalší dvanásti utrpeli ťažké zranenia. Poslanci Smeru však tento návrh nepodporili. Predstavitelia strany preto plánujú Počiatka v parlamente interpelovať. Chcú sa ho totiž opýtať, či o pochybeniach pri stavbe vedel, a ak sa aj k týmto informáciám dostal až po tragédii, prečo nevyvodil zodpovednosť. 

Zo znaleckého posudku Ústavu súdneho inžinierstva, ktorý získali Hospodárske noviny, totiž vyplynuli oficiálne dôvody, prečo spadol rozostavaný most pri Kurimanoch. Časť dôležitých zamestnancov nemala dostatočnú odbornosť, podpery, ktoré mali držať most počas jeho výstavby, boli slabé, a ich statika nezodpovedala našim zákonom. Zamestnanci zodpovední za podpery nemali navyše potrebné odborné osvedčenia. Podobné problémy mala mať aj časť stavebného dozoru. 

"Pracovníci štátu museli vedieť o zlyhávaní projektu. Napriek tomu minister Počiatek stále mlčí," povedal Štefanec. "Poľský minister dopravy odstúpil nedávno pre škandál s hodinkami za päťtisíc eur. Lotyšský minister odstúpil za nešťastie, ktoré sa stalo na súkromnej stavbe. Čo sa ešte musí stať, aby vláda začala cítiť politickú zodpovednosť?," pýta sa Štefanec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona