Štefanec: Vďaka euru je rast cien v SR nižší ako v Česku, Maďarsku a Poľsku

NETKY.SK • 16 Jún 2018, 12:07 • 2 min
Štefanec: Vďaka euru je rast cien v SR nižší ako v Česku, Maďarsku a Poľsku

BRATISLAVA - Zavedenie eura prinieslo slovenskej ekonomike viacero benefitov a výmena slovenských korún za euro nebola pre verejnosť problémom. Preto bola doba duálneho obehu korún a eur najkratšia, keď trval približne dva týždne. V diskusnej relácii na Tablet.TV to povedal prvý splnomocnenec vlády pre jeho zavedenie a súčasný europoslanec Ivan Štefanec (KDH).

slovakia

left justify in out

"Inflácia je s eurom na Slovensku nižšia než v Česku, Maďarsku a v Poľsku. Máme najnižšie tempo zdražovania v regióne. Veľkým benefitom eura je stabilita. Určite máme stabilnejšiu menu, ako bola slovenská koruna," zdôraznil Štefanec.

 

Zavedenie eura na Slovensku bolo správne a získalo si silnú podporu v spoločnosti. "Keď som nastupoval do funkcie splnomocnenca, tak len 25 % ľudí vo verejnosti podporovalo zavedenie eura a keď som končil v roku 2006, tak sa toto číslo dostalo už na 75%. Kľúčový bol celospoločenský a politický konsenzus v tejto otázke," dodal Štefanec.

 

Pred desiatimi rokmi, 17. júna 2008, Európsky parlament odhlasoval vstup Slovenska do eurozóny k 1. januáru 2009. Európsky zákonodarný zbor, ktorý mal v tejto otázke len poradný hlas, postupoval v súlade s rozhodnutím výboru pre ekonomické otázky, ktorý podporil správu maltského poslanca Davida Casu o zavedení eura na Slovensku. O tri dni neskôr Rada Európskej únie v zložení hláv štátov definitívne potvrdila prijatie Slovenska do eurozóny.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona