Štefanec: V prípade emisného škandálu EP stále nedostal jasné odpovede

NETKY.SK • 1 September 2016, 15:20 • 2 min
Štefanec: V prípade emisného škandálu EP stále nedostal jasné odpovede

BRUSEL/BRATISLAVA - Slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Ivan Štefanec (KDH) a člen Výboru EP pre vyšetrenie emisného škandálu (EMIS) sa v stredu zúčastnil na vypočutí bývalého eurokomisára pre priemysel Güntera Verheugena v súvislosti s emisným škandálom automobilky Volkswagenu.

slovakia

left justify in out

V správe pre TASR uviedol, že europoslanci nie sú z vysvetleniami bývalého komisára spokojní.

 

"Verheugen zastával post komisára pre priemysel v čase, kedy sa tvorila kľúčová legislatíva, ktorá mala priamy vplyv na súčasný emisný škandál. Chceli sme od neho počuť podrobnosti o tom, ako vznikala a či do procesu nevstupovali aj tretie strany," uviedol Štefanec. Zároveň pripomenul, že v európskej legislatíve sa napríklad neodzrkadlili zistenia amerických úradov o možnom podvádzaní výrobcov nákladných vozidiel, ktoré boli zverejnené už v roku 1998.

 

Podľa jeho slov práve nedostatočné kontrolné mechanizmy umožnili pokračovanie manipulácií s uvoľňovaním emisií, ktoré prerástli do súčasného škandálu.

 

Štefanec zdôraznil, že cieľom výboru EMIS nie je trestať, ale identifikovať systémové zlyhania a odporučiť legislatívne úpravy do budúcnosti.

 

"Výbor bude vo svojej činnosti pokračovať dovtedy, kým v úplnosti neodkryje všetky skutočnosti. V blízkej budúcnosti plánujeme vypočuť vtedajších členov výborov Európskeho parlamentu, ktorí sa na tvorbe legislatívy podieľali," opísal situáciu poslanec.

 

Verheugen počas vypočúvania na pôde vyšetrovacej komisie EP poprel obvinenia, že medzery v európskych pravidlách umožnili emisný škandál Volkswagenu. "Problém nebol v legislatíve, ale v jej dodržiavaní výrobcom," cituje Verheugena agentúra DPA.

 

Verheugen bol komisárom pre priemysel v rokoch 2004 až 2010 a pracoval na príprave emisných noriem Euro 5 a Euro 6. Ide o normy, ktoré VW porušil. Koncern v septembri minulého roka priznal, že prísnejšie normy oklamal s pomocou nelegálneho softvéru a problém sa dotkol niekoľkých miliónov dieselových vozidiel. Skutočné hodnoty v bežnej premávke niekoľkonásobne prevyšujú stanovené limity.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona