Štefanec v europarlamente podporí vznik regulačného rámca pre lietajúce autá

NETKY.SK • 5 November 2014, 11:49 • 2 min
Štefanec v europarlamente podporí vznik regulačného rámca pre lietajúce autá

BRUSEL - Európsky parlament môže byť nápomocný pri vytváraní nového regulačného rámca pre povolenie prevádzky lietajúcich automobilov. Zatiaľ na pôde EÚ je známy iba jeden takýto projekt a ten je zo Slovenska, uviedol slovenský europoslanec Ivan Štefanec (SDKÚ-DS).

slovakia

left justify in out

Štefanec sa v utorok poobede ako zástupca EP zúčastnil na zasadnutí venovanom hľadaniu podpory európskych inštitúcií pre koncept lietajúceho auta zo Slovenska, známeho pod značkou AeroMobil.

 

Slovenský europoslanec priznal, že išlo o prvé stretnutie na tejto úrovni, ktoré sa konalo na pôde Európskej komisie. Neodzneli na ňom ešte žiadne konkrétny sľuby v prospech spoluzakladateľov spoločnosti AeroMobil Štefana Kleina a Juraja Vaculíka, odborníci z Európskej komisie si však tento projekt zaradili medzi "prípadové štúdie", ktoré treba preskúmať a treba sa im bližšie venovať. 

 

Štefanec v rozhovore pre TASR uviedol, že ako člen parlamentného výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa a zároveň náhradník vo výbore pre rozpočet bude robiť všetko pre to, aby takéto nádejné projekty podporil.

 

"Potrebujeme podporovať dobré myšlienky, projekty s pridanou hodnotou, ktoré majú šancu urobiť dobré meno Slovensku nielen v Európe, ale na celom svete," povedal Štefanec.

 

Spresnil, že bude predovšetkým potrebné zbúrať existujúce legislatívne bariéry, pretože pre projekt lietajúceho auta neexistuje momentálne potrebný regulačný rámec. Bude treba vytvoriť nový právny rámec pre nový segment dopravy.

 

"Som pripravený spolupracovať na tomto projekte, pomáhať našim priateľom, aby boli úspešní," zdôraznil poslanec.

 

Štefanec priznal, že okrem AeroMobilu sú aj iné podobné konkurenčné projekty, o ktorých v EP vedia, avšak projekt zo Slovenska je v Európskej únii jedinečný a výnimočný. Aj preto by malo byť záujmom nielen Slovenska, ale celej EÚ, aby tento projekt uspel, v čom môžu pomôcť aj slovenskí europoslanci presviedčaním svojich kolegov z iných členských krajín Únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies